[VIDEO] Sonja Šišić: Jedan od ciljeva projekta KTR „Putovima Frankopana“ je okupiti obrtnike s našega područja

Autor: Marina Pauletić 26.12.2022

grad_grobnik_kastel-04815

Frankopanski se objekti rasprostiru od Gomirja preko Čabra, Delnica, Vinodola pa sve do Krka.

Rijeka – Projekt Primorsko-goranske županije „Putovima Frankopana“ objedinjuje 17 kaštela i dvoraca, tri sakralna zdanja te osam interpretacijskih centara. Kulturno-turistička ruta ove je godine osvojila tri nagrade: proglašena je najuspješnijim županijskim EU projektom prema izboru javnosti, Europska mreža kulturnog turizma prepoznala je projekt kao sustav koji promovira svoju kulturno-povijesnu baštinu, a treću je nagradu projektu dodijelila Turistička zajednica Kvarnera.

„Naša kulturno-turistička ruta dobila je niti godinu dana nakon završetka EU projekta tri velike nagrade. Dvije su vezane uz kulturni turizam, a treća je nagrada za najbolji europski projekt po glasovima javnosti u Republici Hrvatskoj što je nama jedan pokazatelj da su ljudi prepoznali našu turu kao novi proizvod koji se pojavio u našoj županiji“, kazala je Sonja Šišić, pročelnica za Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu.

grad_grobnik_kastel

Frankopanski se objekti rasprostiru od Gomirja preko Čabra, Delnica, Vinodola pa sve do Krka. Drugim riječima, obuhvaćaju čitavu Primorsko-goransku županiju, a vezani su uz povijest Frankopana i Zrinskih koji su svoju povijest pisali pet i pol stoljeća.

„Kroz cijeli projekt prikazano je pet i pol stoljeća bogate i burne prošlosti ovih prostora. Frankopani su svoj utjecaj imali ne samo na ovom području, već i na području čitave Hrvatske pa i Europe. Ostavili su veliki trag u povijesti, gastronomiji i običajima te danas na temelju toga možemo stvarati turistički proizvod koji promovira nešto autohtono i jedinstveno“, objasnila je dalje Šišić.

kraljevica_2022_ilustracija__3_

Osim što je cilj projekta bio obnova kaštela od propadanja i njihovo stavljanje u funkciju čitavu godinu, cilj je bio okupiti obrtnike koji djeluju na području Primorsko-goranske županije.

„Poanta obrtnika je da svatko u svojem segmentu radi proizvode koji su njemu zanimljivi oslanjajući se na frankopansku priču. Tako imamo frankopanska vina koja putuju svijetom te tortu Deliziosa koju je moguće kupiti u slastičarnici KaoKakao. Torta je napravljena s istim sastojcima koje su Frankopani koristili u njihovo doba, a recept je iz 17. stoljeća“, kazala je Šišić

Više o Frankopanima te projektu kulturno-turističke rute pogledajte u našem video prilogu.

VIDEO

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...