[VIDEO/FOTO] U tijeku preseljenje pacijenata s Kantride i Rijeke u novi bolnički kompleks na Sušaku

Autor: Marina Pauletić 03.04.2024

preseljenje_bolnice_kantrida_rijeka_kbc_susak

U našem video prilogu pogledajte kako izgleda seljenje pacijenata.

Rijeka – Trenutno je u tijeku opsežna akcija preseljenja pacijenata s bolničkih lokaliteta na Kantridi i u Rijeci, odnosno Klinke za ginekologiju i porodništvo, u novi bolnički kompleks na KBC-a na Sušaku vrijedan 158 milijuna eura. Radi se o zadnjoj fazi preseljenja od ukupno pet, a koja će se u cijelosti odviti u jednom danu.

preseljenje_bolnice_kantrida_rijeka_2024__13_

Podsjetimo, u glavnoj zgradi novog kompleksa na Sušaku, onoj bolničkoj, omogućeni su vrhunski uvjeti za pružanje sofisticiranih medicinskih usluga kao što je novoopremljeni hitni prijam za djecu i hitni prijem za žene, polikliničke ambulante, operacijske sale, rađaonice, jedinice intenzivnog liječenja, bolesničke sobe, sobe za babinjače, djecu i roditeljsku pratnju, predavaonice i prostor namijenjen odvijanju vrtićkog i školskog programa za djecu pacijente. Uz novu bolničku zgradu tu je i nova zgrada tzv. tehno-ekonomskog bloka u kojoj će biti smještene popratne, druge službe bez kojih bolnica ne bi mogla funkcionirati. Obje zgrade sadrže i više etažne garaže, kojima kao i ukupnim prometom unutar bolničkog kruga na lokalitetima Rijeka i Sušak KBC-a Rijeka upravlja tvrtka Rijeka plus.

Zadnje pacijente koji su iz dosadašnjih lokaliteta stigli u novu bolnicu dočekali su medicinski djelatnici, a među njima i Goran Palčevski, zamjenik riječkog gradonačelnika i pročelnik Zavoda za gastroenterologiju, hepatologiju, endokrinologiju i nefrologiju Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka, koji je rekao kako se danas, otvorenjem nove bolnice zaokružila priča stara više od 25 godina i kako je Rijeka napokon, zahvaljujući suradnji Grada Rijeke i države dobila novu bolnicu.

preseljenje_bolnice_kantrida_rijeka_2024__20_

„Riječ je o bolnici kakvu pacijenti zaslužuju i koja će nam omogućiti da se na jednom mjesto brinemo o djeci, adolescentima, ženama i majkama, a valja istaknut i kako to nije velika stvar samo za Rijeku i Primorsko-goransku županiju već i za Istarsku i Ličko-senjsku županiju koje gravitiraju Rijeci i našem KBC-u“, rekao je Palčevski i objasnio kako je sam proces preseljenja bolnice i pacijenata bio iznimno složen te kako se na njemu dugo radilo.

„Medicinsko osoblje se podijelilo u tri tima, jedni su ispraćali pacijente s dosadašnjih lokaliteta, neki su bili s njima u transportu, a oni koji su bili u trećem timu su ih dočekivali u novoj bolnici“, objasnio je Palčevski i dodao kako će nova bolnica omogućiti podizanje zdravstvene zaštite na puno veći novo. „Kada kažem zaštita djece, to je jedan širi pojam od same pedijatrije. Ovdje ćemo imati na jednom mjestu primjerice dječju kirurgiju, neonatologiju, fizikalnu medicinu, dječju adolescentnu psihijatriju. To su sve sastavni dijelovi brige o zdravlju djece i adolescenata. što je u današnje vrijeme neophodno potrebno objediniti i drago mi je što je Rijeka otvorenjem nove bolnice to konačno i dobila“, rekao je Palčevski te pritom zahvalio i pripadnicima Armade koji su se također uključili u ovaj proces seljenja i došli pomoći.

preseljenje_bolnice_kantrida_rijeka_2024__14_

Do završetka izgradnje novog rotora, na spoju ulica Tome Strižića i Vjekoslava Dukića, prilaz novom bolničkom kompleksu na adresi Vjekoslava Dukića 7 preporučujemo iz pravca zapada, Sveučilišnom avenijom. Pješački ulazi u zgradu mogući su sa sjeverne i južne strane te iz podzemne garaže dok je pristup za vozila hitnih službi osiguran posebnim ulazima s južne strane. Komunikacija sa starim objektima na lokalitetu Sušak moguća je spojnim hodnicima, te iz bolničkog kruga stubama uz fasadu tehno ekonomskog bloka.

Kontakt telefoni bit će dostupni na mrežnim stranicama KBC-a Rijeka.

U našem video prilogu pogledajte kako izgleda seljenje pacijenata.

VIDEO

pocket icon

U tijeku preseljenje pacijenata s Kantride i Rijeke u novi bolnički kompleks na Sušaku

Više sa portala torpedo.media ...