[VIDEO] Završen festival Fiumare - Torpedo, Mediteranski armerun i astronomija u fokusu posljednjeg dana festivala

Autor: Nikola Cvjetović 05.06.2022

fiumare_armerun_torpedo__2_

Nakon što smo obrisali prašinu sa zanimljivih priča iz bogate riječke industrijske povijesti, zavirili smo u Mediteranski armerun kako bi poslušali Jadranske letere i litrate, koje su nam predstavili Zadrani Bruno Ćurko i Stipe Surać, a što smo mi izdvojili pogledajte u priloženom video isječku...

Rijeka - Spuštena su jedra, spravljeni konopi, a barke su na svojim stalim vezovima u matičnim portima, a to znači da je okončano 10. izdanje Kvarnerskog festivala mora i pomorske tradicije FIUMARE 2022. Posljednji dan vrlo sadržajnog izdanja zaključena su zanimljivim programom, pa su tako posjetitelji i znatiželjnici imali prilike saznati sve o riječkom inženjerskom čudu - torpedu. U zanimljivom razgledu publika se mogla upoznati s razvojem torpeda, žiro-kompasa, propulzije te na jednom mjestu vidjeti različite modele torpeda.

fiumare_armerun_torpedo__5_

Nakon što smo obrisali prašinu sa zanimljivih priča iz bogate riječke industrijske povijesti, zavirili smo u Mediteranski armerun kako bi poslušali Jadranske letere i litrate, koje su nam predstavili Zadrani Bruno Ćurko i Stipe Surać. Što je nagnalo doktora filozofije i docenta na Odsjeku za učitelje Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i profesionalnog fotografa da se upute na putovanje Mediteranom saznala je brojna publika u prostorima Sveučilišne knjižnice Rijeka.

fiumare_armerun_torpedo__3_

''Mediteranski armerun - Jadranske letere i litrati“ pravi je spoj leksikona, zabave i digitalne tehnologije, ali i unikatni art brevijar mediteranske ikonografije. To je posve novi pristup predstavljanju našeg Jadrana, potpuno različit od onoga do sada viđenog na policama hrvatskih knjižara i knjižnica. Armerun (na dalmatinskom dijalektu, veliki drveni ormar s dvoja vrata) u sebi krije 50 ikonografskih odrednica Sredozemlja, kao što su maslina, vino, malo misto ili fešta. Kroz 167 vrhunskih art fotografija (litrata) i pisama (letera) koje imaginarni kapetan šalje svojim prijateljima s dugih navigavanja Mediteranom, i čitatelji će se osjetiti kao da putuju zajedno s njim. Svako je pismo začinjeno osobnim doživljajem i knjiškom erudicijom ponekog ikonografskog mediteranskog prizora, običaja, biljke, životinje, broda ili svakodnevnog posla.

fiumare_armerun_torpedo__4_

U najdubljem škafetinu armeruna krije se karta Jadrana koja je na interaktivan način povezana s knjigom tako da kroz igru otkrivanja pojmova i lokacija na karti čitatelja odvede na kapetanova putovanja. Za navigavanje ovim armerunom koriste se GPS koordinate, QR kodovi i pinovi fotografiranih lokacija umjesto kapetanovog kompasa. Sama završnica 10. Kvarnerskog festivala mora i pomorske tradicije FIUMARE 2022 okončana je pogledom u nebo, ali ovog pute ne radi vremenskih prilika, već radi otkrivanja tajni nebeskog svoda u Astronomskom centru Rijeka na kojem su posjetitelji mogli otkriti sve tajne nebeskih prostranstava koje nas okružuju.

fiumare_armerun_torpedo__1_

- Počeli smo s pretprogramom, odnosno izložbom posvećenoj Jugoliniji, nakon čega se na Korzu održao prepoznatljivi start Fiumare. Tamo gdje su izložene barke je nekad i bilo more pa je to poveznica. Nakon toga je uslijedilo predstavljanje interpretacijskih centara koje smo uspjeli napraviti no i onih koji će biti izrealizirani u budućnosti. Interesantna izložba, niz radionica i edukacija za djecu, od školske dobi do studenata. U petak smo svi skupa bili u Malinskoj na otvaranju centra Duboak. U subotu i nedjelju smo se vratili na glavni morski dio. Nažalost jedan dio se nije mogao održati zbog vremenskih uvjeta koji su nas zatekli, da bi novi tjedan nastavili s čitavim nizom predavanja i izložbi. Mislim da je bilo ponešto za svakoga, istaknuo je Robert Mohović, predsjednik organizacijskog odbora Fiumare.

Kako je protekao posljednji dan festivala pogledajte u priloženom video prilogu...

VIDEO

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...