[VIDEO/FOTO] Najavljena Noć istraživača 2022.

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 09.09.2022

noc_istrazivaca__1_

Cilj Noći istraživača jest približiti znanost mladima na jednostavan i razigrani način te omogućiti svima da na jednu večer postanu znanstvenici i istraživači, što je izraženo i projektnim sloganom: Ja istražujem!

Rijeka - Na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci u četvrtak, 8. rujna održana je konferencija za medije na kojoj je najavljena Europska noć istraživača, koja će ove godine biti održana u prostru nekadašnjeg Exportdrva na Delti, 30. rujna, tradicionalno zadnjeg petka u rujnu, a pod motom ”Ja istražujem”.

"Novost je od ove godine prostor održavanja ove manifestacije, a to je bivše Exportdrvo na Delti, multifunkcionalan, zanimljiv prostor u centru Rijeke. Veseli nas i visoka uključenost naših sastavnica. Primjerice, Filozofski fakultet će po prvi puta predstaviti svoj znanost, a ukupno će biti 86 izlagača na 20 postaja. Pozivamo naše sugrađane svih uzrasta da nam se pridruže, a mi ćemo im rado objasniti kako funkcioniraju odabrani elementi znanosti i pokazati im što znanstvenici rade. Svjesni smo ”trenda” pseudoznanosti razvoja skepticizma prema znanosti. Znanstvene metode nisu samo neke od istina. Živimo u vremenima ”postistine” i tzv. festivali slobode razvijaju antiznanstvenu klimu. Noć istraživača bit će kao i uvijek zabavna i edukativna, ali će i poslati snažnu poruku da znanost nema alternative", poručila je rektorica Prijić Samaržija i pozvala građene da posjete Noć istraživača u Rijeci.

"STEPRI znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci ove je godine posebni partner Noći istraživača. Naša je zadaća pokazati kako se znanost i postignuća znanosti mogu prenijeti u zajednicu i u industriju i kako mogu doprinijeti gospodarskom napretku", naglasio je direktor STEPRI znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci Boris Golob.

noc_istrazivaca__2_

"Dio smo dvogodišnjeg projekta Blue Connect, koji okuplja jadranske gradove: Pulu, Rijeku, Zadar, Split i Dubrovnik te će u svim ovim gradovima, kao i u brojnim drugim europskim gradovima istovremeno biti održana Noć istraživača. Čak 11 sastavnica Sveučilišta sudjelovat će u ovogodišnjem programu. U sklopu Europskog kutka građanima će biti predstavljen savez YUFE, čiji je Sveučilište u Rijeci član. Posjetitelji će moći pogledati znanstvene pokuse, ali i sami sudjelovati u nekima od njih. Pripremili smo i anketu za posjetitelje, a za one koji ju ispune pripremili smo i simbolične poklone. Vidimo se u petak, 30. rujna u Exportdrvu na Delti!", zaključila je voditeljica Centra za inovacijske inicijative Sveučilišta u Rijeci Lea Perinić.

Noć istraživača vraća se u Rijeku, po prvi put nakon 2019. godine, u okviru europskog projekta BLUE-CONNECT u koji je uključeno riječko Sveučilište. Europska noć istraživača tradicionalno se održava zadnji vikend u mjesecu rujnu, a osim u Rijeci, ove se godine istodobno održava u još četiri hrvatska grada: Puli, Zadru, Splitu i Dubrovniku, ali i u brojnim drugim europskim gradovima. Cilj Noći istraživača jest približiti znanost mladima na jednostavan i razigrani način te omogućiti svima da na jednu večer postanu znanstvenici i istraživači, što je izraženo i projektnim sloganom: Ja istražujem!

Više s press konferencije pogledajte u video isječku.

VIDEO

Osnovne informacije o projektu:
Izvor financiranja: Program Obzor Europa, temeljem HORIZON MSCA Researchers’ Night poziva
Ukupna vrijednost projekta: 314 tisuća Eura (od čega UNIRI 70 tisuća Eura)
Trajanje: 1. svibnja 2022. – 31. listopada 2023.
Konzorcij (9 partnera): Sveučilište u Splitu (koordinator), Institut za oceanografiju i ribarstvo, Mediteranski institut za istraživanje mora, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište u Zadru, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Sveučilište u Rijeci i STEPRI znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci
Glavna projektna aktivnost: organizacija Noći istraživača u 2022. (30. rujna) i 2023. godini (29. rujna)
Dodatne aktivnosti: organizacija događanja kojima se popularizira znanost, namijenjenih široj javnosti, te radionica za učenike osnovnih i srednjih škola

Osnovne informacije o Noći istraživača 2022.:
Organizator: Sveučilišni centar za istraživanje i inovacije Sveučilišta u Rijeci
Broj uključenih sastavnica UNIRI: 11
Broj uključenih znanstvenih postaja: 20
Broj uključenih znanstvenika: 86
Odjel za biotehnologiju (4 postaje), Filozofski fakultet (1 postaja), Fakultet informatike i digitalnih tehnologija (1 postaja), Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu (2 postaje), Medicinski fakultet (1 postaja), Fakultet za fiziku (3 postaje), Fakultet za matematiku (1 postaja), Pomorski fakultet (3 postaje), Pravni fakultet (1 postaja), Tehnički fakultet (2 postaje), Građevinski fakultet (1 postaja).

Programi na znanstvenim postajama (eksperimenti, demonstracije, radionice…) prilagođeni su različitim dobnim skupinama, a sudjelovanje je besplatno i otvoreno za sve zainteresirane!

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...