Vijeće MO Podmurvice organizira posjet Lapidariju, Guvernerovoj palači, Državnom arhivu i Prirodoslovnom muzeju

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 02.12.2022

wp-content/uploads/2018/03/guvernerova-palaca-pomorski-povijesni-muzej.jpg

Okupljanje zainteresiranih „šetača“ bit će u parku Guvernerove palače u 10 sati.

Rijeka - Vijeće mjesnog odbora Podmurvice u subotu, 3. prosinca organizira obilazak Lapidarija, Pomorsko povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, Muzeja Grada Rijeka, Državnom arhivu i Prirodoslovnom muzeju uz stručno vodstvo Theodora de Canziani. Okupljanje zainteresiranih „šetača“ bit će u parku Guvernerove palače u 10 sati.

Lapidarij Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja – izložbeni prostor smješten je u natkrivenom zapadnom krilu palače, rastvorenom arkadama prema perivoju. Izloženi su kameni spomenici, reljefi, skulpture, epitafi, natpisi, koji datiraju od antike do 20. stoljeća. Smješten je ranokršćanski sarkofag s lokaliteta Pul vele crikve. U dijelu perivoja nalazi se trinaest kamenih skulptura koje predstavljaju portrete riječkih građana, a radi se o svjedocima temeljem čijeg je svjedočanstva riječki poduzetnik Šimun Adamić bio osuđen i zatvoren.

Guvernerova palača je bivša rezidencija guvernera, namjesnika Ugarske krune sv. Stjepana u Rijeci. Guverner, grof Batthyány, povjerio je 1892. – 1893. godine projektiranje nove palače vodećem budimpeštanskom arhitektu i pedagogu Alajosu Hauszmannu. U njenoj su unutrašnjosti na prvom katu prostrani atrij i reprezentativni saloni (Crveni i Zeleni salon), budoar te Mramorna dvorana, sve s izvornim pokućstvom. Ta je palača sve do 3. svibnja 1945. godine bila svjedokom sudbonosnih događanja u povijesti Rijeke. Godine 1955. u palaču se sa Sušaka premješta Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja.

Tradicija čuvanja svekolike pismohrane u javnim uredima u Rijeci neprekinuto traje još od 15. stoljeća, ali sustavna djelatnost prikupljanja, čuvanja i obrade povijesnog arhivskog gradiva pokrenuta je tek utemeljenjem potpuno samostalne arhivske ustanove, Kraljevskog državnog arhiva u Rijeci (R.Archivio di Stato in Fiume) 1. rujna 1926. godine. U svojim spremištima čuva pisano povijesno gradivo Kvarnerskoga kraja, Gorskoga kotara i dijela Istre, krajeve koji su imali burnu i bogatu prošlost koja je ostavila obilje pisanih tragova.

Prirodoslovni muzej prvi je regionalni muzej riječkog područja. Utemeljen je 16. svibnja 1876. godine, a za javnost je otvoren 1. svibnja 1946. godine. Smješten je u Parku Nikole Host u obiteljskoj zgradi grofa Negronia…

Više sa portala torpedo.media ...