World Cleanup Day: Riječke javne površine urednije i čišće

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 26.09.2022

World-Cleanup-Day-11

Tako je izvanrednim čišćenjem bilo obuhvaćeno oko 550.000 m2 površina u Gradu Rijeci, a u sklopu akcije prikupljeno je i 470 m3 nepropisno odloženog glomaznog i drugog otpada s područja grada.

Rijeka - Zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski i direktorica KD Čistoća Jasna Kukuljan pridružili su se velikoj akciji čišćenja koju je organizirala udruga Žmergo i u sklopu koje su pomogli u čišćenju područja na Škurinju, između Sadske ulice i Ulice Škurinjskih žrtava.

Ovu je akciju Udruga Žmergo organizirala u povodu World Cleanup Daya, najveće svjetske akcije čišćenja okoliša, a riječko je komunalno društvo Čistoća u proteklih mjesec dana uoči World Cleanup Daya poduzelo akcije čišćenja i uređenja javnih površina koje izvorno nisu obuhvaćene redovnim Programom čišćenja i održavanja.

Tako je izvanrednim čišćenjem bilo obuhvaćeno oko 550.000 m2 površina u Gradu Rijeci, a u sklopu akcije prikupljeno je i 470 m3 nepropisno odloženog glomaznog i drugog otpada s područja grada.

World-Cleanup-Day-5

U istom su razdoblju, kroz proteklih mjesec dana, dodatno uređene i pojedine zelene površine u gradu, također kroz povećani angažman djelatnika Čistoće.

Ove lokacije su odabrane prema tipu biljaka koje podnose orezivanje u sušnom periodu (crnogorica, lovor), zatim prema intenzitetu korištenja od strane građana te po realnom stanju i potrebi orezivanja.

Na ovaj način, pozitivnim primjerom, Grad Rijeka i Čistoća žele skrenuti pažnju građanima koliko je važno da zajedničkim naporima i odgovornim ponašanjem održavamo okoliš u kojem živimo čistim i urednim.

„Drago mi je što danas zajedničkim snagama pokušavamo stati na kraj ovom „divljem“ deponiju i maknuti sav otpad iz prirode jer mu tu zaista nije mjesto. Postoje odlagališta otpada u Rijeci i okolici, imamo ih sedam i pozivam sve da ih koriste. Želim još poručiti kako pozitivnim primjerom, na ovaj način želimo skrenuti pažnju građanima koliko je važno zajedničkim naporima i odgovornim ponašanjem održavati okoliš u kojem živimo, da nam svima zajedno okoliš bude čist i uredan“, rekao je zamjenik Palčevski.

World-Cleanup-Day-12

U rujnu, s početkom prvih jesenskih kiša, postaje moguće obavljati jače orezivanje i na drugoj vegetaciji, pa tako započinje cjelovito uređenje MO Škurinje.

Ujedno, u čitavom periodu obavlja se i uklanjanje korova koji raste iz rubnjaka i nogostupa na području čitavog grada i do sad je pokošen korov na 3300 m nogostupa.

Više sa portala torpedo.media ...