Za blagdan Svetog Nikole hodočašće u Kraljevicu i procesija u Rijeci

Autor: Marina Pauletić 01.12.2022

sveti_nikola_konferencija_nadbiskupija_2022__3_

Blagdan Svetog Nikole, zaštitnika pomoraca, i ove će se godine prigodno obilježiti.

Rijeka - Program tekovine Svetog Nikole danas su predstavili Marica Njegovan, tajnica Organizacijskog odbora, riječki lučki kapetan Danko Glažar te vlč. Mario Gerić, povjerenik Apostolata mora. Njegovan je istaknula održavanje dvoje glavnih događanja: hodočašće u Kraljevicu i procesiju u Rijeci u kontinuitetu, te podsjetila na nestale i stradale na moru, kao i na povijest obilježavanja sv. Nikole.

Radi se o 24. hodočašću pomoraca u Kraljevicu koje je zakazano za 4. prosinca brodovima, ako vremenske prilike to dopuste. Konvoj hodočasničkih brodova predvođenih brodom Vid krenut će u 9 sati ispred Lučke kapetanije Rijeka, a doček je u 10:30 sati na rivi u Kraljevici.

sveti_nikola_konferencija_nadbiskupija_2022__2_

Vlč. Mario Gerić, povjerenik Apostolata mora Riječke nadbiskupije služit će svetu misu u crkvi sv. Nikole u Kraljevici u 11 sati, a potom slijedi druženje uz glazbeni program I marendu. Brodovi iz Kraljevice isplovljavaju u 14 sati, a na povratku prema Rijeci brod će se zaustaviti u Bakru i Kostreni.

Trideseta po redu procesija ulicama Rijeke na programu je dan kasnije, 5. prosinca. Procesija kreće u 18:30 sati ispred Lučke uprave pa prema kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske na Žabici gdje će u 19 sati svečanu svetu misu predvoditi Mate Uzinić, riječki nadbiskup. Predstavnici Odbora i studenata riječkog Pomorskog fakulteta posjetit će i darivati djecu u Dječjoj bolnici Kantrida istoga dana u 12 sati.

Na sam blagdan Svetog Nikole u Palači Jadra, zgradi Jadrolinije s početkom u 9 sati održat će se molitva za pomorce Jadrolinije poginule u Domovinskom ratu. Brod Vid isplovit će u 10 sati i u more spustiti vijenac za sve stradale i nestale na moru. U 13 će sati isploviti prema mjestu potonuća brodova Igrane i St. Nicolo te će ondje spustiti vijenac u more kao počast pomorcima iz Kostrene.

Svete će se mise služiti prema župnim rasporedima u crkvama kojima je sveti Nikola zaštitnik. To su crkve u Kraljevici, Kostreni, Voloskom te u Rijeci u crkvi sv. Nikole Biskupa na Krnjevu, kao i u ostalim crkvama Riječke nadbiskupije.

Dan otvorenih vrata Pomorskog fakulteta u Rijeci je 7. prosinca, a u subotu 10. prosinca je 14. podmorsko hodočašće u Kraljevicu.
Ronioci će se okupiti od 10 do 12 sati ispred Kluba podvodnih aktivnosti Adria, dok će do kipa sv. Nikole roniti od 12 do 14 sati. Predavanje „Klimatske promjene“ organizira Udruga kapetana Kostrene u ponedjeljak, 19. prosinca s početkom u 18 sati u Narodnoj čitaonici Kostrena, a dolaze predavači iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...