Zadnji dan Port of Dance festivala donosi VR predstavu i radionicu za najmlađe i hit predstavu iz Belgije Simple

Autor: Marina Pauletić 17.05.2024

simple_anne_sophie_guillet Simple, Anne Sophie Guillet

Za sam kraj festivala, u 20 sati u HKD-u, predstavit će se velika hit predstava iz Belgije Simple Ayelen Parolin.

Rijeka - Nakon cijelog tjedna plesa po raznim lokacijama u Rijeci, ovogodišnji Port of Dance festival suvremenog plesa završava ovu subotu s programom za najmlađe te belgijskom predstavom Simple.

Subota, 18. svibnja u 10 sati u Dječjoj kući donosi besplatnu VR gledaonu / plesnu radionicu za djecu od 8+ godina. Program se sastoji od gledanja predstave snimljene u virtualnoj stvarnosti (VR) Francis Footwork CoisCéim Dance Theatrea iz Irske, nakon koje slijedi interaktivna plesna radionica koju će voditi Kristina Paunovski.

Predstava Francis Footwork posvećena je ljubavi prema pokretu, slobodi i njegovanju vlastite kreativnosti – Dancing is like dreaming with your feet. Od svoje premijere 2019. godine doživjela je brojne izvedbe praćene oduševljenim kritikama medija, a u proljeće 2022. godine predstava je u suradnji s plesnom mrežom Aerowaves, čiji je član HKD na Sušaku, snimljena u tehnici virtualne stvarnosti (VR) i od tada je na turneji po irskim školama.

Nakon gledanja predstave, radionica Kreativne plesne priče nudi aktivno sudjelovanje, istraživanje i kreativno stvaranje plesne umjetnosti kroz kinestetičko učenje u zajednici. Crpeći inspiraciju iz predstave, radionica je osmišljena kako bi djeci približila priču i glavne likove, te im izgradile svijest o plesnoj izvedbi. Pod vodstvom iskusne plesne umjetnice Kristine Paunovski djeca prolaze kroz niz fizički dinamičnih vježbi i inventivnih zadataka te su pozvana da kreiraju, uvježbavaju i izvode vlastitu jedinstvenu priču.

Program traje 90 minuta, ulaz je besplatan, uz obaveznu najavu na press@hkd-rijeka.hr zbog ograničenog broja VR naočala.

Za sam kraj festivala, u 20 sati u HKD-u, predstavit će se velika hit predstava iz Belgije Simple Ayelen Parolin. Predstava je namijenjena širokom spektru publike, pa će tako u njoj uživati odrasla publika, ali i oni najmlađi.

Koristeći se namjerno ograničenim, štedljivim koreografskim rječnikom, Ayelen Parolin pokreće tri izvođača u zadivljujuću igru ritma i konstrukcije, istodobno repetitivnu i stalno u pokretu, zauvijek redistribuiranu, restrukturiranu, iznova osmišljenu. Simple je igra u kojoj bi nedovršeno i povratak na početak sadržavala osnovna pravila – nevjerojatan labirint, igra glazbe – bez glazbe. Budući da nema glazbe, na tijelima koja Ayelen Parolin dovodi na pozornicu je da je izmisle, zamisle i sviraju – u potrazi za životnim pulsom.

Ulaznice po cijeni od €7 moguće je kupiti na blagajni HKD-a bez dodatne naknade ili online na mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu i Foto Reviji uz naknadu od dodatnih €0,95 za obradu transakcije. Blagajna HKD-a otvorena je sat vremena prije programa. Umirovljenici i studenti imaju pravo na 50% popusta na ulaznice, isključivo na blagajni HKD-a, a članovi HKD kluba na 20% popusta na svim prodajnim mjestima.

Cjelokupni program Port of Dance festivala koji traje do 18.5. nalazi se na adresi https://hkd-rijeka.hr/portofdance/.

port_of_dance_vizual
pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...