Zaklada Sveučilišta u Rijeci već dvadeset godina uspješno realizira svoju misiju

Autor: Marina Pauletić 21.11.2023

zaklada_sveucilista_u_rijeci-85310

Iz izvješća je razvidno da se misija Zaklade i u 2022. godine uspješno realizirala.

Rijeka - Zaklada Sveučilišta u Rijeci već dvadeset godina uspješno realizira svoju misiju, a Grad Rijeka, kao jedan od njezinih osnivača, i ove će godine za rad Zaklade izdvojiti nešto više od 13 tisuća eura.

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović na 49. gradonačelnikovom kolegiju usvojio je Godišnje izvješće o radu Zaklade Sveučilišta u Rijeci za 2022. godinu.

Iz izvješća je razvidno da se misija Zaklade i u 2022. godine uspješno realizirala. Profilirana u prepoznatljivu neprofitnu organizaciju, Zaklada se tijekom godina etablirala kao uspješan model umrežavanja i povezivanja akademske, poduzetničke, lokalne i civilne zajednice u nacionalnom, regionalnom, pa čak i međunarodnom kontekstu.

Zaklada Sveučilišta u Rijeci vodeća je sveučilišna zaklada u Hrvatskoj koja inovativnim i održivim modelima filantropije podupire razvoj društva znanja i pridonosi sinergijskom razvoju akademske i lokalne zajednice u europskom kontekstu. Svrha Zaklada je prikupljanje sredstava kojima podupire tri temeljna oblika sveučilišne djelatnosti – edukacije, istraživanje i širi društveni doprinos zajednici u kojoj djeluje. Zaklada financijske potpore dodjeljuje članovima sveučilišne zajednice isključivo putem javnih natječaja. Osim kroz sufinanciranje, svrha Zaklade realizira se i nagrađivanjem istaknutih znanstvenika i umjetnika.

Uz dosadašnje aktivnosti i natječaje, poput godišnje Nagrade Zaklade SuRi, Nagrade za transfer znanja, Fonda Sizif i natječaja za studente preddiplomskih i diplomskih studija, Case study natjecanja Realizator, ovu je godinu Zaklada obilježila i novim fondom i natječajem Prometej za studente sveučilišnih poslijediplomskih (doktorskih) studija, u okviru kojega su podržane znanstveno-istraživačke aktivnosti 36 doktoranada SuRi. Uz navedeno, 2022. godina donijela je i nove aktivnosti poput suradnje s renomiranim poduzećima u okviru Realizatora (Marina Punat, Tower Centar), zatim suradnja s Gradom Kastvom na Kastav Smart City projektu te s Doktorskom školom SuRi. Osim toga, valja istaknuti i da je Zaklada u 2022. godini dobitnica BigSEE Awards – godišnje nagrade za dizajn u regiji Jugoistočne Europe.

„Naša je ambicija dakako razvijati nabrojane postojeće, ali i osmišljavati nove razvojne projekte koji nam mogu osigurati ne samo veću vidljivost i prisutnost u našoj akademskoj i lokalnoj zajednici, nego i održivost i dugoročnost“, ističe ravnateljica Zaklade Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Bojana Ćulum-Ilić.

U 2023. godini Zaklada je brojnim aktivnostima obilježila 20 godina svoga rada.

Zaklada je osnovana 17. siječnja 2003. godine Rješenjem Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave kao samostalna neprofitna organizacija. Osnivači Zaklade, odnosno zakladnici, jesu Sveučilište u Rijeci, Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija. Sukladno članku 7. Statuta Zaklade, zakladnici se obvezuju da će godišnje doprinositi i u korist Zaklade uplatiti iznos od najmanje 100.000,00 kuna.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...