Zamjenica Medarić izabrana za predsjednicu Odbora za izbore Skupštine europskih regija; objavljeni rezultati natječaja za sufinanciranje javnih potreba u tehničkoj kulturi

Autor: Marina Pauletić 17.06.2024

zupanija_press

Primorsko-goranska županija se AER-u pridružila 1998. godine.

Rijeka - Zamjenica župana Marina Medarić izabrana je na mjesto predsjednice Odbora za izbore Skupštine europskih regija (Assembly of European Regions – AER).

Novi članovi radnih tijela birali su se u okviru sastanka Predsjedništva i Opće skupštine održanog u Gruziji proteklog tjedna na kojem je predstavljen rad radnih skupina za mentalno zdravlje, zeleni vodik i biogospodarstvo te su definirani politički prioriteti Asocijacije za razdoblje 2025.-2030. Istovremeno, u gruzijskom gradu Batumiju organiziran je i sastanak na vrhu za područje Crnoga mora.

Primorsko-goranska županija se AER-u pridružila 1998. godine. Riječ je o asocijaciji koja djeluje od 1985. godine i najveća je nezavisna mreža regionalnih vlasti koja okuplja oko 250 regija članica iz 35 zemalja, djeluje kao forum za međuregionalnu suradnju i zastupa interese regija članica pred europskim institucijama. Najveći politički uspjeh mreže osnivanje je Europskog odbora regija, izvijestila je zamjenica župana Marina Medarić na redovitom susretu s novinarima te najavila tradicionalni PGŽ prijem za učenike.

marina_medaric_zupanija

„Već tradicionalno krajem školske godine, Primorsko-goranska županija okupit će najuspješnije učenike i mentore osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova koji su u školskoj 2023./2024. godini na državnim natjecanjima i smotrama osvojili prvo mjesto. Tom prilikom, svakom od učenika uručit će se poklon bon Školske knjige u iznosu od 100 eura, a njihovim mentorima bon u vrijednosti od 50 eura“, rekla je zamjenica.

Dodala je da su na prijem pozvani i učenici trećeg razreda Prometne škole Rijeka, Ante Vukušić, Amel Topić i Adin Solak, koji su u siječnju ove godine spasili 81-godišnju ženu iz požarom zahvaćenog stana u centru Rijeke. Također su pomogli pri evakuaciji ostalih stanara i tako spasili još ljudskih života i spriječili veliku tragediju. Primorsko-goranska županija odlučila je nagraditi ovaj i human i hrabar čin novčanom nagradom u iznosu od tisuću eura po učeniku. Prijem će se održati u četvrtak, 20. lipnja u 11.00 sati u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.

Pročelnica UO za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić informirala je rezultatima Natječaja za odabir programa u području tehničke kulture u 2024. godini.

zupanija_press-92857

Kako je navela, osigurana su sredstva za 54 programa u iznosu od 78.200,00 eura u tri prioritetna područja. Iznos od 11.900,00 eura za poticanje i promicanje tehničke kulture, potom 50.900,00 eura za poticanje odgoja, obrazovanja i osposobljavanja za stjecanje tehničkih, tehnoloških i informatičkih znanja i vještina te 15.400,00 eura za poticanje inventivnog rada, razvoja i širenja znanstvenih i tehničkih dostignuća.

Objavljen je Javni poziv za sufinanciranje mjere uređenja poljskih putova u funkciji revitalizacije ili funkcioniranja gospodarskih aktivnosti i očuvanja otočnog ovčarstva u 2024. godini, priopćila je resorna pročelnica Alessandra Ban.

Na javni poziv mogu aplicirati jedinice lokalne samouprave koje su donijele odgovarajuće programe namijenjene uređenju poljskih putova i očuvanju otočnog ovčarstva. Ukupna raspoloživa sredstva za sufinanciranje iznose 30 tisuća eura. Moguće je ostvariti sufinanciranje do visine 100 posto prihvatljivih troškova, u rasponu od najmanje tisuću do najviše 10 tisuća eura po prijavitelju, a cilj mjere je očuvati otočno ovčarstvo, jačati identitet Županije kao prostora raznolike i očuvane tradicionalne poljoprivredne proizvodnje, trajna zaštita prostora na temeljima održivog razvoja i visokih ekoloških standarda te proizvodnja hrane na ekološkim principima.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...