[FOTO] Započelo 13. izdanje manifestacije Rijeka psihologije

Autor: Marina Pauletić 20.02.2024

RIJEKA_PSIHOLOGIJE_1_,_OTVORENJE_,_19-02-2024

Rijeka psihologije provodi se u okviru 17. Tjedna psihologije.

Rijeka - Svečanim otvaranjem u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku započelo je 13. izdanje manifestacije Rijeka psihologije, koje donosi više od 80 predavanja i radionica za sve generacije, uživo i online.

Rijeka psihologije provodi se u okviru 17. Tjedna psihologije koji se obilježava na nacionalnoj razini s ciljem prikaza različitih mogućnosti pomoću kojih psiholozi i psihologinje mogu pridonijeti poboljšanju kvalitete života pojedinca i zajednice. Kako su u ime organizatora istaknuli Nada Kegalj i Hrvoje Gligora, s ciljem popularizacije psihologije i promicanja njenog položaja u društvu u Rijeci i okolici organizirana su brojna predavanja, radionice, okrugli stolovi, paneli, debate, tribine, izložbe i znanstveni kafići.

rijeka_psihologije_2024__12_

Manifestaciju je službeno otvorio riječki gradonačelnik Marko Filipović, istaknuvši kako od početka Rijeka psihologije ima podršku Grada Rijeke.

„Grad Rijeka se trudi u proces implementacije svojih politika, od građanskog odgoja preko natječaja za stipendije do uvođenja zdravstvenog odgoja, uključiti psihologinje i psihologe“, kazao je gradonačelnik Filipović, izrazivši zadovoljstvo što i 13. godinu svog održavanja interes za Rijeku psihologije ne jenjava.

rijeka_psihologije_2024__4_

Program namijenjen različitim ciljnim skupinama građana

Pročelnik Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Rijeci Zoran Sušanj kazao je kako je Rijeka psihologije pokrenuta sa željom da akademski psiholozi i psiholozi u praksi zajednički pokažu što znaju i mogu, pripremajući program prije svega namijenjen različitim ciljnim skupinama građana. Rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić-Samaržija naglasila je kako psihologija ne treba popularizaciju i promociju, a jedan od dokaza za veliko zanimanje za psihologiju u društvu je i činjenica da je psihologija jedan od najpopularnijih studija na riječkom sveučilištu.

Nakon svečanosti otvaranja, u kojem su sudjelovali i učenici Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova Rijeka, predavanje na temu “Doživljaj slušanja glazbe: osjećaji, mašta, sjećanja” održala je doc. dr. sc. Valnea Žauhar s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Zbog školskih praznika, neke programske aktivnosti započele su već 16. veljače, a završavaju 29. veljače. U sklopu Rijeke psihologije, u utorak 20. veljače u 9 sati u Znanstveno-tehnologijskom parku StepRi bit će održana i konferencija “Psihologija za poslodavce” sa središnjom temom “Novi odnosi na tržištu rada – kriza kao prilika”.

Organizatori Rijeke psihologije 2024. su Sveučilišni savjetovališni centar Sveučilišta u Rijeci, Odsjek za psihologiju Filozofskoga fakulteta u Rijeci, Grad Rijeka, Udruženje studenata psihologije „Psirius“, Ri psi Alumni klub, Društvo psihologa Primorsko-goranske županije te SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava.

rijeka_psihologije_2024__8_

Rijeka psihologije promiče psihologiju, volonterstvo i humanost

Tjedan psihologije u Hrvatskoj pokrenulo je Hrvatsko psihološko društvo 2008. godine povodom 55. obljetnice svog djelovanja. Svake naredne godine Tjedan psihologije se odvija u tjednu koji uključuje datum osnivanja HPD-a, odnosno 20. veljače. Psiholozi i psihologinje tih sedam dana održavaju brojne edukativne i druge uobičajene aktivnosti iz svoje prakse diljem Hrvatske.

Godine 2012. na riječkom je području Odsjek za psihologiju Filozofskoga fakulteta u Rijeci pokrenuo Rijeku psihologije, manifestaciju zanimljivog i znakovitog imena. Rijeka psihologije zamišljena je kao projekt suradnje sveučilišne zajednice, lokalne i regionalne samouprave, neprofitnog i profitnog sektora koji promiče psihologiju i volonterstvo, a pri tome ima i humanitarni karakter. Tako se ove godine prikupljaju sredstva za Udrugu Rijeka 21, koja brine o osobama sa sindromom Down.

S godinama se rijeka psihologije prelila i izvan granica Grada, pa se tako aktivnosti sada održavaju i u petnaestak gradova u Primorsko-goranskoj županiji, a od 2021. godine i u „bezgraničnom“ virtualnom prostoru.

Više informacija o organizatorima i manifestaciji dostupno je na mrežnim stranicama Rijeke psihologije.

Čitavi program manifestacije pogledajte ovdje.

RIJEKA_PSIHOLOGIJE_,_OTVORENJE_2_,_19-02-2024
pocket icon

Otvorena 'Rijeka psihologije'

Više sa portala torpedo.media ...