Započeo 22. Festival znanosti, manifestacija koja približava znanost građanima

Autor: Marina Pauletić 22.04.2024

FESTIVAL_ZNANOSTI_-61324

Festival znanosti osim u Rijeci održava se u još dvadesetak hrvatskih gradova.

Rijeka - Ovogodišnji 22. Festival znanosti u Rijeci koji se oodržava u periodu od 22. do 27. travnja nudi više od 100 događanja na 30 različitih lokacija. Cilj ove nacionalne manifestacije je popularizacija znanosti.

Festival znanosti osim u Rijeci održava se u još dvadesetak hrvatskih gradova, a u nešto manje od tjedan dana trajanja građanima nudi brojna predavanja, tribine, radionice, izložbe i slične programe, sve u cilju edukacije mladih i građana te popularizacije znanosti. Glavna tema ovogodišnje manifestacije je „Inteligencija“.

FESTIVAL_ZNANOSTI_-78462

Otvorenje je održano u Dječjoj kući, a tim su se povodom obratili riječki gradonačelnik Marko Filipović, prorektor za znanosti i umjetnost Sveučilišta u Rijeci Gordan Jelenić, predsjednica Organizacijskog odbora Festivala Vedrana Mikulić Crnković, u ime Primorsko-goranske županije, ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Željka Modrić Surina te ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković.

Vedrana Mikulić Crnković zahvalila je svima koji sudjeluju u kreiranju i provedbi programa te je zahvalila i Primorsko-goranskoj županiji, Gradu Rijeci i Sveučilištu u Rijeci koji podržavaju festival od njegovih samih početaka. „Puno je aktera, institucija i udruga uključeno u ovaj program, ali ono što nam je najvažnije to je publika koja posjećuje naše programe, pogotovo oni naši najmlađi. Tek tada se cijela priča zaokružuje i dobiva pravi smisao“, rekla je Crnković.

FESTIVAL_ZNANOSTI_-24905

Gradonačelnik Filipović iskazao je zadovoljstvo što će se brojni programi festivala i ove godine odvijati u Art kvartu Benčić istaknuvši kako upravo ovakva događanja izgrađenu infrastrukturu čine živom. „Festival znanosti osobno mi je izuzetno draga manifestacija i trudim se odazvati svake godine i na otvorenje i na neke od programa. Čitajući program drago mi je vidjeti da u njemu svako može pronaći nešto za sebe, da su zastupljene sve generacije. Živimo u turbulentnim vremenima, ali vjerujem da znanost uvijek nađe svoj put i stoga je ovaj festival još važniji“, rekao je Filipović.

Važnost programa za djecu istaknuo je i prorektor Sveučilišta Gordan Jelenić rekavši kako je ovo prilika da se znanost kojom se bave na Sveučilištu, u prilagođenom obliku približi građanima. „Oni naši najmlađi sugrađani tu su nam izuzetno važni jer u njima želimo prepoznati buduće talente te ih potaknuti da razmišljaju, propituju i razvijaju svoje sposobnosti“, istaknuo je Jelenić.

FESTIVAL_ZNANOSTI_-86231

Željka Modrić Surina konstatirala je kako je na organizatorima svake godine sve veća odgovornost. „Želimo komunicirati o važnosti razvoja znanosti za naše društvo, želimo ukazati na to koliko su za naše društvo važna mišljenja i odluke doneseni na znanstvenim otkrićima i činjenicama“, rekla je Modrić Surina.
Veliki broj znanstveno popularnih predavanja ove će se godine odvijati u Gradskoj knjižnici Rijeka čime je, kako sam ravnatelj Niko Cvjetković kaže, ispunjena njegova prošlogodišnja želja, budući da je nova zgrada knjižnice dovršena. „Ovaj je festival tijekom 22 godine napravio mnogo za popularizaciju znanosti. Teme su svake godine pomno odabrane, uvijek aktualne i zanimljive, stoga pozivam građane da se i ove godine odazovu u što većem broju“, pozvao je Cvjetković.

Javna popularna predavanja koja će se u popodnevnim satima održavati u Gradskoj knjižnici moći će se pratiti i uživo na Youtube kanalu Festivala znanosti. Valja dodati i kako će se za vrijeme trajanja predavanja u Gradskoj knjižnici Rijeka, u Dječjoj kući održavati radionice za djecu.

FESTIVAL_ZNANOSTI_-91568

I ove će se godine održati i program „Znanost na Korzu“, a u manifestaciji tradicionalno sudjeluju i brojne sastavnice Sveučilišta koje će tih dana imati programe „Otvorenih vrata“.

Također, kao i svake godine program „Vrtići za vrtiće“ okupit će vrtićke grupe koje će svoje radove predstavljati u Prirodoslovnom muzeju, dok će se u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke na temu „Inteligencija“ održati program „Škole za škole“.

Festival znanosti zajednički organiziraju Centar za popularizaciju i promociju znanosti Sveučilišta u Rijeci, Sveučilište u Rijeci, Udruga Zlatni rez uz suorganizatore Prirodoslovni muzej Rijeka, Gradsku knjižnicu Rijeka, Udrugu za razvoj visokoga školstva Universitas, Zakladu Sveučilišta u Rijeci te pod pokroviteljstvom Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Detaljan program Festivala nalazi se na: https://festivalznanosti.uniri.hr/2024/.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...