Započeo preventivni program policije „Zdrav za 5!“ namijenjen djeci i mladima

Autor: Sandra Turkalj 16.09.2022

Alkohol_mladi_zabava_alkoholiziranje_prevencija_pexels-checan-7389974

Policija započela s provođenjem preventivnog projekta „Zdrav za 5!“ u novoj školskoj godini koji se promiču aktivnosti prevencije ovisnosti i zlouporabe alkohola kod djece i mladeži

Rijeka - Policija je danas započela s provedbom projekta prevencije „Zdrav za 5“ u Osnovnoj školi „Škurinje“ Rijeka s predavanjem za učenke osmih razreda i ova vrsta predavanja nastavlja se do kraja godine u ostalim osnovnim školama na području Primorsko-goranske županije.

Kroz nacionalni projekt „Zdrav za 5!“ u osnovnim školama promiču se aktivnosti prevencije ovisnosti i zlouporabe alkohola kod djece i mladeži, razvijanje socio-emocionalnih vještina, uči se odgovornosti mladih u očuvanju zdravlja, te općenito o sigurnosti. S druge strane, u srednjim školama, učenicima prvih razreda provodit će se kroz projekt „Zdrav za 5“ predavanje o prevenciji ovisnosti i zlouporabi opojnih droga.

Nives Kajfeš Grčko, policijska službenica za poslove prevencije Policijske uprave primorsko-goranske, ovom je prilikom na predavanjima za dva razredna odjeljenja učenicima istaknula štetne posljedice konzumiranja alkohola kod mladih, koje ne samo da loše utječu na njihov kognitivni i psihoemocionalni razvoj, već nastaju mnoga kažnjiva ponašanja s kojima se policija susreće kad su u pitanju mladi i alkohol (vršnjačko nasilje, tučnjave, vandalizam, prometne nesreće). Upoznati su s kaznenopravnim aspektima konzumacije alkohola, naglašavajući da su prekršajno i kazneno odgovorni već od 14 godine života. 18 učenika a i b razreda kroz predavanje na satu je bilo aktivno, postavljali su pitanja i dobili korisne informacije.

Ovo je projekt koji je nastao u suradnji Ministarstva unutarnjih poslova s Ministarstvom zdravstva, Ministarstvom zaštite okoliša i energetike te s Ministarstvom znanosti i obrazovanja na području svih osnovnih škola u Republici Hrvatskoj.

Više sa portala torpedo.media ...