Započeta provedba projekta CENTINOSS kojim će se unaprijediti socijalne usluge u domovima za starije

Autor: Marina Pauletić 26.04.2024

projekt_centinoss

Ukupna vrijednost projekta je oko 862 tisuće eura.

Rijeka - Kick-off konferencijom započeta je provedba projekta „CENTINOSS- CENTar za INOvacije u Socijalnoj Skrbi“ kojem je Primorsko-goranska županija vodeći partner, a unaprijedit će pružanje socijalnih usluga u domovima socijalne skrbi.

Uz Županiju, partnerstvo na projektu uključuje Dom za starije osobe „Kantrida“ Rijeka, Zakladu Sveučilišta u Rijeci, Dom „Nina Pokorn“ Grmovje te visokoškolsku ustanovu Alma Mater Europea – Europski centar Maribor (AMEU).

Otvarajući konferenciju koja se održala riječkom u Hotelu Bonavia, zamjenik župana Petar Mamula izrazio je zadovoljstvo početkom projekta koji se provodi sa slovenskim partnerima, posebno naglašavajući činjenicu da Primorsko-goranska županija privlači europska sredstva za projekte u čitavom nizu sektora, pa tako i u socijalnoj skrbi, odnosno domovima za starije.

„Danas ćemo imati priliku čuti sve što se u okviru projekta odnosno budućeg Centra za inovacije u socijalnoj skrbi planira, a uvjeren sam da ćemo s krajem projekta 2026. godine, imati čitav niz inovativnih aktivnosti kojima ćemo napraviti dodatan iskorak u brizi sa starije“, rekao je Mamula.

„Kroz projekt će se implementirati brojni inovativni koncepti brige o starijim osobama poput imunoterapije ubodom pčela, terapije glazbom i kućnim ljubimcima, ali i umjetnom inteligencijom te učenjem novih vještina“, istaknula je resorna pročelnica Dragica Marač. Konačni cilj je napraviti prijedlog nacionalne strategije i akcijski plan razvoja socijalnih inovacija temeljem kojeg bi se primjenjivao kvalitetniji model uključivanja kod svih pružatelja socijalnih usluga, zaključila je Marač.

Ukupna vrijednost projekta je oko 862 tisuće eura, od čega se 80 posto sufinancira bespovratnim sredstvima. CENTINOSS se provodi u okviru Programa prekogranične suradnje Interreg Slovenija- Hrvatska 2021.-2027.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...