Zdrav k’o dren – u Kašetici promovirani proizvodi od super voća drenjule

Autor: Marina Pauletić 17.10.2023

drenjule_primorska_kasetica

Drenjula/dren obiluje vitaminom C, kalcijem te raznim drugim mineralima, kao i mnogobrojnim antioksidansima.

Rijeka - U Kašetici primorsko–goranskoj promovirani su proizvodi od drenjule “Zdrav k’o dren – super voće drenjula“. S ciljem popularizacije ovog “super voća“, u suradnji s udrugom Dren, OPG E-Kos iz Općine Kostrena predstavio je prednosti konzumiranja drenjule, a posjetitelji su i degustirali kolače, likere i pekmeze od ovog voća.

drenjule_primorska_kasetica-63941

Kako je navedeno, drenjula/dren (Cornus mas L.) obiluje vitaminom C, kalcijem te raznim drugim mineralima, kao i mnogobrojnim antioksidansima, stoga se zbog iznimno visokih nutritivnih vrijednosti smatra supervoćem. Poznato je da se dren na ovim prostorima koristio od davnina i bio jedan od najzastupljenijih lijekova korišten za različite zdravstvene tegobe o čemu svjedoči i narodna izreka “Zdrav k’o dren!”.

drenjule_primorska_kasetica-21509

“Riječ je o najnovijim proizvodima koje predstavljamo i vjerujemo da će zbog svoje specifičnosti i vrijednosti naći put do tržišta. Mi smo tu da pomognemo obiteljskim gospodarstvima kako bi se promovirali na našem tržištu. Iz izjava svih koji su sudjelovali u procesu stvaranja proizvoda, potrebno je mnogo truda. Od udruge koja već više od 10 godina njeguje drenjulu, ističe je i promovira njenu važnost, do OPG-a koji je krenuo u konkretnu proizvodnju proizvoda. Županija je tu točka na i, kao podrška kako bi se proizvod na kraju našao na tržištu”, izjavio je na današnjoj prezentaciji zamjenik župana Petar Mamula.

drenjule_primorska_kasetica-15294

Željka Egredžija i suprug Pavle vode Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo E-Kos nastalo na obiteljskoj tradiciji dugogodišnjeg bavljenja malim gospodarstvom, od uzgoja i očuvanja autohtonih vrsta voća i povrća do čuvanja sjemena i prerade proizvoda. Ovisno o dobu godine, brojne proizvode OPG-a E-Kos možete pronaći i na policama Kašetice. Željka i Pavle redoviti su gosti na sajmovima autohtonih proizvoda, a sve u cilju promocije autohtonih voćaka te proizvoda koji zaslužuju mjesto u svakodnevnoj prehrani.

Promociji prvog Kostrenskog OPG-a u Primorsko-goranskoj Kašetici prisustvovali su uz zamjenika župana Petra Mamuli, načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić, predsjednica udruge Drenjula Vesna Lukanović, te 2C razred Osnovne škole Nikola Tesla iz Rijeke.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...