„Zdravstvena pismenost u Hrvatskoj: Gdje smo i što dalje?“: Višak informacija građanima otežava donošenje odluka

Autor: Marina Pauletić 27.04.2023

predavanje-68704

Preventivnim pregledima, uz zdravu prehranu u tjelesnu aktivnost, brojne bi se bolesti, poput alkoholizma, pretilosti i kardiovaskularnih bolesti mogle spriječiti i riješiti.

Rijeka – Danas je na Ekonomskom fakultetu u Rijeci održana Javna tribina naziva „Zdravstvena pismenost u Hrvatskoj: Gdje smo i što dalje?“. Prije same rasprave predstavljeni su rezultati istraživanja, provedenog u sklopu projekta Zdravstveni opservatorij, o zdravstvenoj pismenosti Hrvata.

Istraživanje je pokazalo kako Hrvati dobro slušaju upute liječnika ili članova obitelji, a najviše se problema javlja kada građani sami moraju odlučiti što je za njih najbolje, dok su u isto vrijeme „bombardirani“ brojnim i različitim informacijama. Najteži je korak, smatra Nikola Serdarević – jedan od govornika na tribini – odlazak na preventivni pregled.

Preventivnim pregledima, uz zdravu prehranu u tjelesnu aktivnost, brojne bi se bolesti, poput alkoholizma, pretilosti i kardiovaskularnih bolesti mogle spriječiti i riješiti.

Razina pismenosti Hrvata je time na granici između adekvatne i problematične, a najveći je problem gore spomenuta količina informacija koju je potrebno pronaći, razumjeti i na kraju upotrijebiti.

Nažalost, u Hrvatskoj ne postoji cjelovita javna politika koja je vezana uz zdravstvenu pismenost te je Nacionalnim planom razvoja zdravstva u periodu od 2021. do 2027. tek načelno prepoznata važnost njenog razvoja. Ovakvim je akcijama cilj upotpuniti tu „prazninu“ kako bi se pojedinci ranije počeli brinuti o sebi te tako, osim njima samima, olakšali i svojoj obitelji.

Zdravstveni opservatorij mreža je otvorenog tipa koja spaja pet fakulteta, 24 udruge koje se bave pacijentima, zaštitom zdravlja i zdravstvenim sustavom te nezavisni sindikat zdravstvenih radnika.

Stručni govornici na tribini bili su Ana Bobinac, glavna istraživačica na projektu Zdravstveni opservatorij, Maja Horvat, suradnica na projektu za izradu smjernica, Iva Sorta-Bilajac Turina, specijalistica javnog zdravstva NZJZ PGŽ te Nikola Serdarević, psihoterapeut u udruzi Terra. Moderator tribine bio je Milan Koštro, a tribinu su organizirali Udruga Krijesnica i EFRI. Tribina je održana u sklopu Festivala znanosti.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...