Živa knjižnica ovoga petka, tema: Mogućnosti za mobilnost

Autor: Marina Pauletić 27.05.2023

wp-content/uploads/2021/12/Ziva-knjiznica-PaRiter-2.jpgFoto: arhiva

Šest živih knjiga podijelit će svoja iskustva i znanja s mladima.

Rijeka - Centar tehničke kulture Rijeka poziva sve mlade da u petak, 2. lipnja s početkom u 13 sati posjete živu knjižnicu na adresi Školjić 6. Tema žive knjižnice je mobilnosti mladih, a ovo događanje je odlična prilika za informiranje o mogućnostima za mobilnost koje se nude, rokovima te koracima prijave i to iz prve ruke – od živih knjiga, točnije, od osoba koje su bile na razmjeni mladih ili studentskoj razmjeni, te koje provode programe za mlade ili organiziraju aktivnosti.

One će, između ostalog, predstaviti financijske potpore za odlazak na razgovor za posao, preseljenje u drugu državu EU zbog zapošljavanja i osposobljavanja te potpore za tečajeve jezika i priznavanje kvalifikacija. Također, predstavit će i mogućnosti za sudjelovanja na kraćim aktivnostima iz različitih područja – rada s mladima, održivog razvoja, demokracije i još mnogo toga.

ziva_knjiznica_banner

Šest živih knjiga podijelit će svoja iskustva i znanja s mladima - Marijana Tomić Marinović iz Centra za međunarodnu mobilnost Sveučilišta u Rijeci koja će predstaviti Erasmus+ program i najpopularnije aktivnosti za mlade studente, a to su studijski boravak i stručna praksa. Otkrit će i kada su sljedeći rokovi za prijavu na studentsku razmjenu ili praksu te koji je postupak prijave i odabira sudionika.

Za one koje zanima zaposlenje, Marina Ukalović Matijašić i Ivana Sjauš s Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – podružnica Rijeka, predstavit će programe EURES i EURES Targeted Mobility Scheme koji pružaju mogućnost financijskih potpora za odlazak na razgovor za posao i preseljenje u drugu državu EU, Norvešku ili Island zbog zapošljavanja, osposobljavanja ili naukovanja, a isto tako nude i potpore za tečajeve jezika i priznavanje kvalifikacija.

Ana Beronja predstavit će Europski Forum Alpbach koji se održava svake godine u Austriji (Alpbach). Forum okuplja mlade oštre umove koji su zainteresirani za promišljanje o društvu u kojem živimo, demokraciji, politici, kulturi i znanosti. Ana je kao stipendistica sudjelovala na Forumu kao jedna od predstavnica iz Hrvatske i okupljenima će prenijeti svoja iskustva s Foruma na kojem je imala priliku upoznati predstavnike europskih organizacija koje sudjeluju u oblikovanju demokratskog života Europe.

esn_rijeka

Razgovor o mobilnosti ne bi bio potpun bez Erasmus Student Networka ili ESN mreže, stoga na živu knjižnicu stiže i Lina Mohorić, alumni članica ESN-a Rijeka koja je ujedno i članica internacionalnog ESN odbora. Ona će predstaviti ESN mrežu na lokalnoj i međunarodnoj razini, aktivnosti koje organiziraju te priliku za učlanjenje onima koji su zainteresirani za rad u mreži.

Eni Jordano mlada je osoba koje je preko udruge Žmergo sudjelovala na razmjeni mladih u Portugalu. Ispričat će sve o tome kako se odlučila otići na razmjenu mladih, tko joj je pomogao da se pripremi za sudjelovanje na istoj te, naravno, što je radila i kako joj je bilo u Portugalu.

Za sve koje zanimaju kraće volonterske aktivnosti, edukacije i treninzi, Marina Mrak iz Centra tehničke kulture Rijeka predstavit će mrežu EURODESK i Eurodesk opportunity finder - alat za pretraživanje aktivnosti u sklopu raznih EU programa.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti putem online obrasca, a prijave su otvorene do srijede, 31. svibnja.

Aktivnost Živa knjižnica organizira Centar tehničke kulture Rijeka kao Eurodesk multiplikator u sklopu Centra za mlade RI connect, a financijski ju podupiru Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Središnji državni ured za demografiju i mlade i Agencija za mobilnost i programe EU.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...