[U OKU KAMERE] Znanstvenim skupom obilježena stota obljetnica rođenja Radmile Matejčić

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 24.11.2022

Obiljezavanje_100__obljetnica_rodjenja_Radmile_Matejcic

Radmila Matejčić bila je poznata Riječanka, znanstvenica i profesorica riječkog Sveučilišta koja je kroz svoj rad dijelila svoje znanje svojim studentima, profesorima, znanstvenoj zajednici, ali i građanima, budući da je autorica knjige „Kako čitati grad: Rijeka jučer, danas, sutra“

Rijeka - U organizaciji Katedre za umjetnost ranog srednjeg vijeka Odsjeka za povijest umjetnosti Sveučilišta u Rijeci i istraživačkog tima projekta Barokna Rijeka, na Filozofskom fakultetu održava se međunarodni znanstveni skup kojim se obilježava stota obljetnica rođenja Radmile Matejčić.

znanstveni_skup_radmila_matejcic_2022__1_

Radmila Matejčić bila je poznata Riječanka, znanstvenica i profesorica riječkog Sveučilišta koja je kroz svoj rad dijelila svoje znanje svojim studentima, profesorima, znanstvenoj zajednici, ali i građanima, budući da je autorica knjige „Kako čitati grad: Rijeka jučer, danas, sutra“ koja je doživjela velik broj izdanja te koja je i danas dobro poznata svim generacijama Riječanki i Riječana.

znanstveni_skup_radmila_matejcic_2022__2_

Katedra za umjetnost ranog novog vijeka, uz potporu Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci odlučila je ovim znanstvenim skupom obilježiti stotu obljetnicu rođenja, kao i 32 godine od smrti, smatrajući kako je najprimjerenije odavanje počasti podsjetiti stručnu i širu javnost na ulogu Radmile Matejčić u stvaranju identiteta moderne Rijeke. Ona je to radila kroz knjige i članke, kroz posao kustosa u Pomorskom i povijesnom muzeju, ali naročito kroz svoju ulogu sveučilišnog nastavnika, doprinoseći ugledu ne samo tadašnjeg Pedagoškog, a danas Filozofskog fakulteta, već ugledu cijelog Sveučilišta u Rijeci.

Obiljezavanje_100__obljetnica_rodjenja_Radmile_Matejcic1

Otvorenju znanstvenog skupa koji se održava na Filozofskom fakultetu danas i sutra, uz brojne uzvanike i članove obitelji Radmile Matejčić prisustvovali su i zamjenica gradonačelnika Grada Rijeke Sandra Krpan, prorektorica za informatizaciju i organizaciju Sveučilišta u Rijeci Senka Mačešić, dekan Filozofskog fakulteta Aleksandar Mijatović i profesorica s Odsjeka za povijest umjetnosti Nina Kudiš.

znanstveni_skup_radmila_matejcic_2022__3_

Kako je u svom obraćanju istaknula zamjenica Krpan, Radmila Matejčić i dalje živi kroz svoja djela, od kojih je svakako najpoznatija knjiga „Kako čitati grad“ koja je našla mjesto u srcima i na policama brojnih Riječana. „Profesorica Matejčić bila je stručna i kao povjesničarka umjetnosti, i kao arheologinja, i kao pedagoginja i književnica, ali sve to ne bi bilo dovoljno da se u sve nije uplela njezina strast prema poslu kojim se bavila i nadasve, njezina ljubav prema ovom kraju i ovom gradu. Njezina ostavština danas i dalje živi kroz njezine nekadašnje studente i suradnike, njihov način razmišljanja i prilaženja umjetnosti i povijesti, gradu i arhitekturi“, istaknula je Krpan.

Više o životu i radu Radmile Matejčić sudionici skupa saznali su iz predavanja povjesničarke umjetnosti Daine Glavočić. Nakon što i jedna ulica na Kampusu nosi njezino ime, u sklopu ovog znanstvenog skupa njoj u čast, učionica 207 riječkog Filozofskog fakulteta od danas također nosi njezino ime.

Obiljezavanje_100__obljetnica_rodjenja_Radmile_Matejcic2
pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...