Župan Komadina: Ulazimo u nestabilno razdoblje u kojem porast prihoda gradova, općina i županija ne prati rashode

Autor: Andrea Načinović 13.06.2022

komadina-89071

Osvrćući se na medijske izjave vezane u Gorski kotar o tome da gradovi i općine uplaćuju u županijski Proračun više no što dobivaju natrag, župan Komadina ih je ocijenio neistinitima.

Rijeka - “Nakon zadnje Skupštine kojom je povećan županijski Proračun i koja koincidira s prvom godinom mandata, mogu reći da smo u prvoj godini završili sve projekte koje smo imali u proteklom mandatu i pripremili nove”, izjavio je župan Zlatko Komadina na početku redovite tjedne konferencije za novinare.
Upozorio je da zbog inflatornih kretanja ulazimo u nestabilno razdoblje u kojem porast prihoda gradova, općina i županija ne prati rashode. Podsjetio je kako se županije nalaze između središnje državne vlasti koja nije senzibilizirana za probleme županije, i gradova i općina koji očekuju da županija financira njihove projekte.

“Županija ima svoje projekte, a odlučili smo porast ovogodišnjih prihoda iskoristiti za završavanje projekata u tijeku” zaključio je župan Komadina.

Osvrćući se na medijske izjave vezane u Gorski kotar o tome da gradovi i općine uplaćuju u županijski Proračun više no što dobivaju natrag, župan Komadina ih je ocijenio neistinitima.
“Fužine, iz kojih su i stigle zadnje izjave, su najrazvijenije u Gorskom kotaru i jedine nisu u sustavu financijskog poravnanja, odnosno ne primaju proračunsku pomoć. S područja Fužina u županijski proračun uplaćeno je 3,7 milijuna kuna, dok je iz županijskog proračuna uplaćeno 5,6 milijuna na područje Općine Fužine”, rekao je župan Komadina.

“U Gorski kotar je u četiri godine prethodnog mandata uloženo 200 milijuna kn, od kojih se 100 milijuna odnosi na održavanje cesta, dok je preostali iznos uplaćen izravno gradovima i općinama, županijskim korisnicima poput škola i GSC-a ili korisnicima u tim gradovima i općinama koje županija financira, poput udruga građana”, izjavio je župan Komadina.

Župan Komadina je podsjetio da se novac prikupljen kroz porez na dohodak dijeli u tri kategorije u kojima u državni proračun odlazi 6 %, županijski 20% te proračune gradova i općina 74% poreza. “Jasno je da se u proračune gradova i općina vraća više no što daju u županijski proračun, a to ćemo artikulirati i na tematskoj sjednici u rujnu u Ravnoj Gori. Predložit ćemo određena fiskalna rasterećenja, a podsjetio bih da u županijski proračun ne uplaćuju gradovi i općine, već građani ove županije”, zaključio je župan Komadina.

Također, župan je prenio informacije o incidentima u luci Mrtvaška u pokušaju da se osigura gradilište.

“Dio građana Ilovika je napao policiju te su privedeni, a blokirali su cestu da bi onemogućili uspostavu zone gradilišta izmještanjem nepropisno parkiranih vozila. Žao mi je što je do toga došlo, što se nije htjelo razgovarati i dogovoriti funkcioniranje u zoni gradilišta, već se ide s nasilnim metodama koje nikome neće donijeti dobro”, izjavio je župan Komadina.