Župan Zlatko Komadina: Projekt luke Mrtvaška daleko nadilazi interes samo jednog otoka

Autor: Nikola Cvjetović 06.05.2022

zlatko_komadina_2022__2_

- Nova riva na Mrtvaškoj gradi se temeljem valjane građevinske dozvole kako bi stanovnicima otoka Lošinja i cijelog lošinjskog arhipelaga omogućili prometnu povezanost primjerenu standardima 21. stoljeća. Projekt je to koji je tražen i iščekivan od stanovnika Lošinjskog arhipelaga dugi niz godina točnije od 2007.godine, istaknuo je Komadina.

Opatija - Projekt rekonstrukcije i dogradnje luke Mrtvaška najveći je investicijski zahvat izgradnje i uređenja lučke infrastrukture koji se realizira na području naše Županije. Zajednički je to projekt PGŽ, države i lokalne samouprave, vrijedan preko 80 milijuna kuna, a financira se bespovratnim sredstvima EU fondova, poručio je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina nakon jučerašnjeg prosvjeda stanovnika Ilovika.

- Žao nam je da se tom projektu koji će omogućiti daleko kvalitetnije prometno povezivanje kvarnerskih otoka te olakšati život otočnog stanovništva, među njima i stanovnika Ilovika, daje tako negativan predznak. Izgradnja i uređenje lučke infrastrukture na svim kvarnerskim otocima nama su već godinama prioritetni ciljevi, svjesni da prometna povezanost znači život za naše otoke i njihove stanovnike. Rezultati su već itekako vidljivi, između ostalog i na Iloviku gdje je izgrađena nova riva koja je omogućila stalnu i sigurnu brodsku vezu s Lošinjem, redovnu opskrbu otoka kao i dostupnu medicinsku pomoć. Primorsko-goranska županija i Županijska lučka uprava Mali Lošinj itekako vode računa o unaprjeđenju života na otocima lošinjskog arhipelaga pa su proteklih godina izgrađene i dograđene rive na Iloviku, Susku, Srakanama, Unijama, napomenuo je Komadina te dodao da su 'time osigurali bolje i brže povezivanja s otočnim središtem Malim Lošinjem i ostalim destinacijama u županiji i izvan nje'.

- Nova riva na Mrtvaškoj gradi se temeljem valjane građevinske dozvole kako bi stanovnicima otoka Lošinja i cijelog lošinjskog arhipelaga omogućili prometnu povezanost primjerenu standardima 21. stoljeća. Projekt je to koji je tražen i iščekivan od stanovnika Lošinjskog arhipelaga dugi niz godina točnije od 2007.godine. Prije početka realizacije samog projekta održano je više sastanka i koordinacija sa stanovnicima Ilovika i Lošinja koji su podržavali projekt te se nitko nije izjašnjavao protiv, osim zabrinutosti dijela stanovnika Ilovika hoće li Lučka uprava uspjeti dobiti bespovratna sredstva iz programa OPKK. Projekt luke Mrtvaška od državnog, županijskog i lokalnog značaja, jer će omogućiti brzo pomorsko povezivanje (i bitnu vremensku uštedu putovanja) otoka Lošinja s Rabom, Pagom, Zadrom, Silbom, Premudom, Istom, Molatom te talijanskim gradovima Pesarom, Cesenaticom i Riminijem, dodao je Komadina uz napomenu 'da daleko nadilazi interes samo jednog otoka'.

-Mrtvaška nije prvi lučki projekt u PGŽ koji se gradi europskim novcem. Do sada smo ugovorili preko 315 milijuna kuna bespovratnih sredstava za ukupno 8 lučkih projekata Županijskih lučkih uprava. Neki su već dovršeni, neki pred dovršetkom, a neki, nažalost, kao luka Mrtvaška zbog ovakvih opstrukcija stoje u mjestu. Luke Cres i Crikvenica gotovi su projekti, dovršava se proširenje luke Unije, luke Baška, Rab, ribarske luke u Rabu i Krku, dodao je Komadina.

Kako ističe Komadina, otok Ilovik trenutno je povezan s tri stalne pomorske linije i ima povezanost bolju, bržu i učestaliju od drugih otoka lošinjskog arhipelaga.

- Još k tome radi se o dužobalnim linijima na dvije destinacije uplovljavanja (Mali i Veli Lošinj) neovisno o vremenskim uvjetima, što primjerice nije slučaj plovidbe do otoka Suska, Srakana i Unija kada brod plovi ovisno o vremenskim uvjetima i gdje vožnja traje značajno duže nego do Ilovika. Također, na zahtjev Mjesnog odbora Ilovik Županijska skupština donijela je zaključak kojim se poziva ŽLU ML da poduzme mjere radi otklanjanja negativnih posljedica izmještanja linije 311.

Komadina ističe da prihvaćanju svih uvjeta Mjesnog odbora Ilovik i zaključaka Županijske skupštine Primorsko-goranske županije, Mjesni odbor Ilovik bojkotira ključan sastanak da im se javno izloži prometno rješenje na gradilištu i dogradnja privremenog gata kako bi neovisno o radovima mogli prometovati lukom uz pomoć koridora sve do dovršetka projekta.

- Smatramo da je ŽLU ML i izvršna vlast Županije poduzela sve mjere prema zaključcima ŽS da se umanjenje negativne posljedice na prometnu povezanost, no da odbijanjem MO Ilovik da uopće razmatra ta rješenja govori da oni taj projekt ne žele. Jedinstven je to slučaj i do sada nigdje na našim otocima ili obali nije zabilježeno da se stanovnici protive dogradnji riva, luka i lučica. Svjesni da će privremena obustava linije Mrtvaške stanovnicima Ilovika izazvati poteškoće u svakodnevnom funkcioniranju, Lučka uprava, Grad i Županija dogovorili su organizacije nastave i posebne linije za prijevoz srednjoškolaca na četiri lokacije prema Lošinju. Značajno je za spomenuti, u trenutku kada se predlagalo Mjesnom odboru Ilovik alternativne luke, ali za vrijeme trajanja radova, od ponuđenih luka Veli Lošinj, Sveti Martin, Čikat i Mali Lošinj, Mjesni odbor Ilovik samostalno je odlučio da će to biti Mali Lošinj (najduža ruta od svih spomenutih destinacija). Iz kojeg se razloga Mjesni odbor Ilovik odlučio za najdužu rutu putovanja to je vrlo vjerojatno samo njima poznato, usprkos namjeri od strane Primorsko-goranske županije, Županijske lučke uprave i Grada za stvaranjem svih preduvjeta (parkinga, komunikacije, taxi prijevoza, nužne infrastrukture) i u ovim drugim spomenutim lukama. Premda je građevinska dozvola izvršna i pravomoćna, na temelju jedne prijave, proveden je upravni nadzor od strane nadležnog Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, koje je zaključilo da izdavanje dozvole u pogledu urbanističkoga plana uređenja nije u suprotnosti s odredbama Zakona o prostornom uređenju, i time potvrdilo zakonitost građevinske dozvole, zaključio je Komadina.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...