Župan Zlatko Komadina Vladi RH: Trebalo bi osigurati povećanje prihoda kroz povećanje limita za obrazovanje, socijalu i zdravstvo

Autor: Andrea Načinović 24.05.2022

viber image 2022-05-24 12-11-05-170-e1653392557592

Na prijedlog župana Zlatka Komadine, hrvatskim je županima prezentiran i projekt “Škola i zajednica”.

Rijeka/Poreč - U Istarskoj sabornici u Poreču u tijeku je 62. sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija na kojoj, u ime Primorsko-goranske županije, prisustvuju župan Zlatko Komadina i zamjenik župana Vojko Braut.

Župan Komadina kazao je kako treba iskoristiti današnju sjednicu i poslati poruku Vladi da se očekuje povećanje decentraliziranih sredstava za obrazovne, zdravstvene i socijalne ustanove.

“Županije kao osnivači tih ustanova došle su u situaciju da su neka vrsta amortizera čiji proračuni ne mogu nadoknaditi troškove velikog porasta cijena energenata i općenito poskupljenja. Trebalo bi osigurati povećanje prihoda kroz povećanje limita za obrazovanje, socijalu i zdravstvo kao i kroz povećanje izvornih prihoda županijskih proračuna. Mi smo u teškoj nestabilnosti i pitanje je kako ćemo planirati proračune za iduću godinu”, poručio je župan Komadina, a Izvršni odbor HRVZŽ-a prijedlog prihvatio.

Na prijedlog župana Zlatka Komadine, hrvatskim je županima prezentiran i projekt “Škola i zajednica”. Ravnatelj Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu Boris Jokić i Nebojša Zelić sa Sveučilišta u Rijeci, predstavili su projekt za koji su, prema rezultatima ankete, veliki interes iskazali srednjoškolci Primorsko- goranske županije i Grada Zagreba te Krapinsko-zagorske županije.

Zamjenica krapinsko-zagorskog župana Jasna Petek rekla je da su i srednjoškolci te županije s oduševljenjem reagirali na “ŠiZ”. Radi se o programu koji na vrlo inovativan i kreativan način potiče srednjoškolce da promišljaju o zajednici i daju ideje za njezino unaprijeđenje.

Prihvaćen je prijedlog župana Komadine da se donese zaključak i putem Radne skupine za obrazovanje HRVZŽ-a zaduže resorni pročelnici kako bi upoznali ravnatelje srednjih škola s ovim programim koji je već, kao pilot projekt, pokrenut u Primorsko-goranskoj županiji.

Župan Komadina također je predložio da Primorsko-goranska županija bude domaćin svečanost obilježavanje 20 godina Hrvatske zajednice županija iduće godine i to u Novom Vinodolskom gdje je i održan prvi sastanak na kojem je predloženo udruživanje županija te je i taj prijedlog jednoglasno prihvaćen.