[FOTO] Druga sjednica Županijskog savjeta za sigurnost prometa

Autor: Anto Ravlić 04.03.2022

zupanisjki_savjet_sigurnost_prometa_2022__2_

Prva ovogodišnja sjednica ponudila je sedam izvješća koja su oslikavala stanje u prometu

Rijeka - Održana je druga sjednica Županijskog savjeta za sigurnost prometa na cestama Primorsko-goranske županije. Sjednica u sjedištu Primorsko-goranske županije ponudila je sedam izvješća koja su oslikavala stanje u prometu.

zupanisjki_savjet_sigurnost_prometa_2022__1_

lzvješće o postojećem stanju s aspekta sigurnosti cestovno-željezničkih prijelaza u Primorsko-goranskoj županiji u 2021. godini ponudila je Gordana Lipovac iz Hrvatskih željeznica. Spomenuto je da naleti na rampe nisu rijetkost te da jedinice lokalne samouprave nisu sklone ukidanju željezničkih prijelaza, što bi pak odgovaralo HŽ-u s aspekta sigurnosti prometa.

lzvješće o stanju sigurnosti u cestovnom prometu na području Primorsko-goranske županije u 2021. godini ponudio je Jure Jurković iz PU primorsko-goranske naglasivši da iz godine u godinu pada broj prometnih nesreća s najtežim posljedicama. U lanjskim prometnim nesrećama smrtno su stradale 23 osobe, dvije više no preklani.

No, teško je uspoređivati lanjsku, koliko toliko normalnu godinu, s preklanjskom, kada je promet zbog epidemije bio prilično prorijeđen. Jurković je upozorio da u prometu imamo osobe u dobi od 85 pa i 90 godina koje su rizična skupina. Na žalost, nisu obvezne prolaziti posebne liječničke preglede. I onda se događa da 90-godišnjak usmrti pješaka koji je prelazio četiri trake, a kad ga na uviđaju pitaju kad je primijetio pješaka, stigne odgovor: tek kad sam ga udario. Vrlo je upitna vozačka sposobnost ljudi u tim godinama.

Jurković je naglasio brzinu kao uzrok četvrtine teških prometnih nesreća na području Primorsko-goranske županije. Naravno, alkohol je još uvijek rizik, kod četiri posto sudionika nesreća utvrđen je alkohol. Nevjerojatno je povećanje broja naleta na divlje životinje. Preklani 346 naleta, a lani čak 518. Gotovo 50-postotno povećanje.

zupanisjki_savjet_sigurnost_prometa_2022__3_

lzvješće o radu Županijskog savjeta za sigurnost prometa na cestama Primorsko-goranske županije u 2021. godini pripremio je tajnik Savjeta Zdravko Lisac.

Za lzvješće o tehničkim pregledima vozila u Primorsko-goranskoj županiji za 2021. godinu pobrinuo se dr. Mile Perić. Od 159 stanica za tehnički pregled, u Primorsko-goranskoj županiji djeluje njih 11. Lani je u Županiji obavljeno 172 tisuće tehničkih pregleda vozila. Dr. Perić je upozorio na konstantno povećanje starosti voznog parka. Godine 2009. prosječna starost vozila u Hrvatskoj iznosila je nešto iznad deset godina, a lani smo stigli do prosječne starosti nešto iznad 14 godina.

Tehnička neispravnost vozila evidentna je kod pet do šest posto teških prometnih nesreća, još je jedan zanimljiv podatak koji je iznio dr. Perić.

lzvješće o radu djelatnosti medicine rada u dijelu pregleda kandidata za vozače i profesionalnih vozača za 2021. godinu prezentirala je dr. Suzana Janković.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu PGŽ Davor Vukobrat podnio je Izvješće o intervencijama Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije na javnim cestama za 2021. godinu. Lani su timovi HMS zbrinuli 746 osoba ozlijeđenih u prometnim nezgodama, što je za 13 posto više nego preklani.

Kod 18 stradalih nije bilo znakova života po dolasku tima HMS. Osmero ozlijeđenih je nakon reanimacije transportirano u KBC Rijeka, petero od njih je podleglo ozljedama tijekom bolničkog liječenja. Timovi HMS-a Zavoda za hitnu medicinu PGŽ su u svim slučajevima zbrinjavanja ozlijeđenih osoba u prometnim nesrećama reagirali promptno i ispoštovali princip
"zlatnog sata".

Izvješće inspekcije cestovnog prometa za 2021. godinu podnio je Tomislav Crnković. U diskusiji se mogla čuti zanimljiva epizoda. Kod vozača cisterne, koji je vozio od Italije prema Grčkoj, ustanovljeno da je valjanost svih vatrogasnih aparata istekla još 2019. godine.

pocket icon

2. sjednica Županijskog savjeta za sigurnost prometa na cestama PGŽ

Više sa portala torpedo.media ...