Tekst iz arhive. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Obersnel: Izgradnja obalne šetnice od plaže S-zavoj do Bivija stajala bi 45 milijuna kuna

Gradonačelnik Vojko Obersnel u svom je odgovoru kazao kako je Grad Rijeka pokrenuo kapitalni projekt pod nazivom Obalna šetnica s plažama – zapad sa ciljem izgradnje obalne šetnice, ne samo na ovom dijelu koji se spominje u pitanju, već na cijelom potezu od Preluka do Brodogradilišta 3.maj, odnosno Lučice Brgudi.

Rijeka – Povezivanje plaža Bivio, hotelskog kompleksa Costabella i plaže Ploče ispod bazena Kantrida neće se dogoditi tako brzo. Može se to zaključiti iz odgovora gradonačelnika Vojka Obersnela na pitanje vijećnika Predraga Miletića kojeg je zanimalo zašto da Grad nije nastavio s gradnjom šetnice do plaže Bivio, „čime bi cijeli ovaj prostor bio zaokružen kao rekreativna i šetališna zona za građane i turiste“? Vojko Obersnel

- Uskoro se otvara hotelski kompleks Hilton na Costabelli. U više navrata je isticano da kroz kompleks prolazi i novouređena šetnica. Međutim, radi se o dionici šetnice koja je bila i prije gradnje hotelskog kompleksa, koja je išla do nekadašnjeg teniskog igrališta. Što su uopće građani Rijeke dobili u smislu šetališne zone uz more osim onog što su već imali prije izgradnje hotelskog kompleksa, pitao je Miletić.

Gradonačelnik Vojko Obersnel u svom je odgovoru kazao kako je Grad Rijeka pokrenuo kapitalni projekt pod nazivom Obalna šetnica s plažama – zapad sa ciljem izgradnje obalne šetnice, ne samo na ovom dijelu koji se spominje u pitanju, već na cijelom potezu od Preluka do Brodogradilišta 3.maj, odnosno Lučice Brgudi.

- Riječ je o šetnici dužine gotovo 5,8 km, koja će povezati postojeće i novouređene plaže te postojeće i planirane sportske, rekreativne i turističke sadržaje smještene duž zapadne obale grada. Grad Rijeka 2016. godine pokrenuo je izradu projektne dokumentacije, a radi složenosti prostornih i vlasničkih odnosa, projekt je podijeljen u više dionica, kazao je Obersnel.

Pritom dionica A obuhvaća rekonstrukciju postojećeg Šetališta Milića Jardasa, od plaže nazvane „S zavoj“ do hotelskog kompleksa Costabella, dionica B obuhvaća nastavak dionice A do plaže Bivio, a dionica C obuhvaća trasu obalne šetnice od plaže Bivio do plaže Ploče u podnožju kompleksa Bazena, gdje se nadovezuje na već izvedenu dionicu obalne šetnice.

- Do danas je izrađena kompletna projektna dokumentacija, izdana je građevinska dozvola za rekonstrukciju dionice A, lokacijska dozvola za izgradnju dionice B, dok je za dionicu C izrađeno idejno rješenje. Dio dionice A koji je izveden ispod hotelskog kompleksa Costabella predstavlja obnovu površine korištene tijekom izgradnje hotelskog kompleksa. U okviru projekta Obalna šetnica s plažama – zapad, izrađena je i projektna dokumentacija za proširenje plaže Kostanj za čiju je rekonstrukciju izdana i građevinska dozvola. Što se tiče realizacije projektiranih zahvata, s obzirom na površinu koja je obuhvaćena projektima, a koja uključuje i površine uz šetnicu planirane za odmor i rekreaciju djece i odraslih te kompletnu infrastrukturu, vrijednost investicije za obje dionice, prema projektantskim cijenama, procijenjena je na iznos od 45 milijuna kuna, kazao je Obersnel.

Prema njegovim riječima, za realizaciju nastavka šetnice do plaže Bivio, u tijeku je rješavanje imovinskih odnosa s vlasnicima zemljišta, što se pokazalo vrlo složenim.

- Kompleksnosti rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, osim otpora privatnih vlasnika, odnosno posjednika, pridonosi izrazita neuređenost katastarskih i gruntovnih planova, kao i činjenica da na tom području još uvijek nije utvrđena granica pomorskog dobra. Vezano za do sada realizirane dijelove projekta, Odjel gradske uprave za komunalni sustav, na dijelu obalnog pojasa Kostabela, krajem kolovoza 2020. godine počeo je uređenje dijela obalne šetnice na potezu koji je u planovima Grada Rijeke označen kao zona 7. Radovi rekonstrukcije završeni su polovicom studenoga prošle godine. Ukupna površina obuhvata iznosi približno 1.420 četvornih metara te se proteže u duljini od približno 222 četvorna metra. U toj zoni, neposredno iznad dijela šetnice koja je projektom rekonstrukcije planirana za uređenje, gradi se novi turistički kompleks znatnog smještajnog kapaciteta i visoke kvalitete turističke ponude (komercijalnog naziva Costabela luxory resort & spa, wellness hotel) u sklopu kojega se ispod šetnice, na samoj obali, mora gradi nova plaža. Šetnica je uređena na način da su se pješačke površine dovele u visinu prije započetih radova na ovom turističkom kompleksu, ugradnjom projektom predviđenih slojeva nosivog nasipa koji se završno obrađuju šljunkom granulacije 0-4 u propisanoj debljini. Također se u sklopu radova obnavljaju postojeći i dodaju se novi stupovi javne rasvjete, uz obnavljanje urbane opreme te hortikulturno uređenje na dijelu rekonstruirane površine zahvata, gdje je postavljeno i cca 90 m nove ograde. Usklađena su i postojeća reviziona okna tlačne i gravitacijske kanalizacije sa niveletom šetnice. Trenutačno je šetnica dovršena šljukom, a tijekom prvog kvartala 2021. godine planirano je uređenje završnog sloja s betonskim opločnicima u cijeloj dužini zahvata, zaključio je Obersnel.

 

Ovo je tekst iz arhive. Stranice su u međuvremenu redizajnirane. Kreni od početne stranice.