Obersnel: ‘Kandidati za gradonačelnika pokazuju da bi se ponašali kao mali carevi i odlučivali o zaposlenjima’

To što su lokalni izbori pred nama ne znači da je život stao. Novi gradonačelnik može donijeti novi ili promijeniti proračun. Ne znam kako će završiti izbori, ne znam kad će se formirati novo Gradsko vijeće, ali život ide dalje, rekao je Obersnel. 

Rijeka – Zanimljiva razmjena mišljenja odigrala se na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća između nezavisnog vijećnika Marinka Koljanina i gradonačelnika na odlasku Vojka Obersnela. Koljanin je istaknuo kako kandidati za Obersnelova zamjenika u medijima polemizitaju i spominju zapošljavanje direktora i to navode kao „primjer neviđene nemoralnosti i demokratskog deficita“, a prigovaraju da su Smjernice i Plan razvoja isto mogle biti napravljene nakon lokalnih izbora. Kazao je kako respektira Obersnelovu 21 godinu na funkciji, ali ga zanimaju zadnje četiri godine. Naglasio je da je nakon izbora omjer snaga u Gradskom vijeću bio 22 naprema 25 u korist oporbe, ali i kako se svake godine situacija mijenjala. Pitao je da ga zanima, nogometnim riječnikom, je li Obersnel vjerovao da će tadašnji „rezultatski minus“ pretvoriti u plus, odnosno promijeniti omjer u svoju korist.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je odgovorio da Koljanin, kao dugogodišnji sportaš razumije da se utakmica igra do zadnje sekunde.

– U zadnjih nekoliko godina imali primjere vidjeti kako se situacija mijenja u zadnjim trenutcima utakmice ili njenim produžetcima. Morate vjerovati u svoj tim i uvijek vjerovati u pobjedu do zadnjeg trenutka, rekao je Obersnel.

Kazao je da ne bi ulazio zašto je došlo do preokreta, ali mu je drago da su taj preokret uspjeli napraviti i prije tih zadnjih minuta „utakmice“. Na to, kako je do toga došlo bi trebali odgovoriti oni koji su onda činili većinu.

– To što su lokalni izbori pred nama ne znači da je život stao. Kada bismo polazili od toga za što me prozivaju, onda možemo postaviti pitanje da li smo trebali donijeti proračun za 2021. godinu ili usvojiti samo Tehnički proračun jer će novi gradonačelnik napraviti novi. Novi gradonačelnik može donijeti novi ili promijeniti proračun. Ne znam kako će završiti izbori, ne znam kad će se formirati novo Gradsko vijeće, ali život ide dalje. Strategija koju smo donijeli u prvom je redu važna da omogući Gradu da sudjeluje u natječajima u novom financijskom ciklusu EU. Ako novom gradonačelniku ne bude odgovarala moći će je izmijeniti. O zapošljavanju službenika odlučuju pročelnici, pa ne zna, zašto bi trebalo čekati izbore. Kandidati za gradonačelnika pokazuju da se žele ponašati kao carevi i oni će regulirati tko će se zaposliti u pojedinom Odjelu. Moja je obaveza da Grad funkcionira normalno, da se popunjavaju radna mjesta koja su prazna, neovisno o tome radi li se o djelatnicima, pročelnicima ili direktorima društava. Samo su službenici zaštićeni zakonom. Što se tiče direktora, oni nemaju menedžerske ugovore. Svi ugovori imaju klauzulu da se direktora može smijeniti bez obrazloženja, i mogu dobiti naknadu od samo tri plaće, sve ostalo što kroz medije poručuju kandidati za gradonačelnika je samo politička demagogija i populizam, odnosno poruka kako bi se ponašali da dođu na vlast, rekao je Obersnel.

Koljanin je replicirao kako prihvaća takav odgovor i čestitao Obersnelu na političkim i govorničkim vještinama dodavši kako je ponosan da je koristio institut nezavisnog vijećnika pa će tako i nastaviti svoje djelovanje.

 

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }