Obersnel: Očekujem da će Rijeka sljedeće godine dobiti 5G tehnologiju, odnosno tisuću puta brži Internet od postojećeg

Rijeka se kandidirala za implementaciju pilot projekta 5G mreže, što je program kojim Europska unija želi potaknuti eksperimentalnu primjenu ove tehnologije koji bi omogućio do tisuću puta brži Internet od postojećeg.

Rijeka – Na proteklom aktualnom satu Gradskog vijeća Tea Mičić Badurina (PGS) spomenula je kako se u medijskim natpisima moglo pročitati da se Rijeka priprema za kandidaturu da postane 5G grad, što je prema odluci Vlade RH nedavno postao Osijek kao prvi grad u Hrvatskoj. Vijećnica je upitala priprema li se Rijeka za uvođenje 5G tehnologije i u kojoj je taj projekt fazi.

Gradonačelnik je rekao kako je Rijeka u vrhu u Hrvatskoj, kada je riječ o informatičkim tehnologijama, u što ulaze i aktivnosti gradske uprave te aktivnosti teleoperatera, kao i da je vodeći grad prema osiguravanju besplatnog pristupa Internetu na javnim površinama.

Gradu Rijeci je nedavno prihvaćen projekt Centra kompetencija za pametne gradove vrijednog 150 milijuna kuna, od čega je 96 milijuna kuna iz europskih sredstava. Rijeka se kandidirala za implementaciju pilot projekta 5G mreže, što je program kojim Europska unija želi potaknuti eksperimentalnu primjenu ove tehnologije koji bi omogućio do tisuću puta brži Internet od postojećeg, kao i mogućnost priključenja i do milijun korisnika na jednom kvadratnom kilometru te daljnje mogućnosti razvoja umjetne inteligencije.

Gradonačelnik je kazao kako očekuje da će već iduće godine operateri krenuti s uvođenjem 5G tehnologije u velike gradove s potencijalno velikim brojem korisnika, budući da za sad nema relevantnijih podataka o štetnosti neionizirajućeg zračenja ove tehnologije, poštujući sve zakone reguliraju ovu djelatnost, uključujući suglasnost jedinica lokalne samouprave i nabavku potrebnih lokacijskih dozvola.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }