Obilježava se Svjetski dan srca – Trsatska gradina i dizalice na Molo longu zasjat će crvenom bojom

Centralni događaj zbiti će se u subotu, 29. rujna od 10 do 13 sati na Korzu, gdje će biti organizirano mnoštvo aktivnosti kao što su mjerenje tlaka i šećera, vježbe namijenjene starijim osobama, medicinska savjetovanja, sportska natjecanja za najmlađe, uz sudjelovanje brojnih institucija i udruga.

Rijeka -Povodom obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti, Svjetskog dana srca te Međunarodnog dana starijih osoba, najavljen je sadržajan program usmjeren na prevenciju zdravstvenih rizika i poboljšanje općeg zdravstvenog stanja građana.

Skupom javno-zdravstvenih događanja nastoji se potaknuti građane svih dobi na usvajanje zdravih stilova života te preventivno djelovanje s ciljem zdravijeg stanovništva, posebice kada je riječ o prevenciji i pravodobnom liječenju bolesti srca i krvnih žila. U organizaciji programa nastalog prigodnim spajanjem događaja zdravstvene tematike sudjeluju Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ, zdravstvene i visoko obrazovne ustanove u području zdravstva te udruge civilnog društva.

Centralni događaj zbiti će se u subotu, 29. rujna od 10 do 13 sati na Korzu, gdje će biti organizirano mnoštvo aktivnosti kao što su mjerenje tlaka i šećera, vježbe namijenjene starijim osobama, medicinska savjetovanja, sportska natjecanja za najmlađe, uz sudjelovanje brojnih institucija i udruga.

Prema riječima Đulije Malatestinić, pročelnice županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, osnovna svrha programa jest smanjenje rizika koji dovode do kroničnih nezaraznih bolesti kroz širenje svijesti i informativno djelovanje o njihovim uzrocima i posljedicama, kao što su pušenje, loša prehrana i manjak tjelesne aktivnosti. Upravo je nekretanje jedan od zdravstvenih i društvenih problema koje adresira Europski tjedan mobilnosti (link) od 16. do 22. rujna, uz promociju alternativnih oblika putovanja kao načina da se ostvare pozitivni ishodi u zdravlju ljudi, stanju okoliša te ekonomske uštede, a poticanjem tjelesnih aktivnosti želi se reducirati rizike od preuranjene smrti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima. Malatestinić je navela kako bolesti srca i krvožilnog sustava čine čak trećinu uzroka smrti u Primorsko-goranskoj županiji, pri čemu se oko polovica njih mogla spriječiti kvalitetnim preventivnim djelovanjem, što povećava značaj Svjetskog dana srca koji se obilježava 29. rujna. Također, u Hrvatskoj, a posebno u našoj županiji i gradu Rijeci, bilježi se povećavanje udjela populacije starije od 65 godina koji odskače od europskog prosjeka te predstavlja sve ozbiljniji problem za sve sektore društva, stoga se o zdravlju starijih osoba, kao i njihovom položaju, potrebama i kvaliteti života treba brinuti na proaktivan način.

Ovim će se povodom 28. rujna s početkom u 9 sati u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održati set edukativnih predavanja pod nazivom „Rijeka – zdravi grad: Znanje i kreativnost u trećoj dobi“. Predavanja je najavio Jadran Mandekić, voditelj projekta „Rijeka – zdravi grad“, pozvavši sve zainteresirane građane da dođu saznati ključne informacije o tjelesnim i mentalnim aktivnostima te pozitivnim učincima istih po zdravlje starijih osoba, uz poseban fokus posvećen tematici očuvanja kognitivnih sposobnosti, aktivnog psihološkog stanja i kreativnosti kod starijih osoba. U 11 sati započet će javna tribina, a u Gradskoj vijećnici moći će se pogledati i likovni radovi učenika riječkih osnovnih škola na temu zdravlja.

Također, svi umirovljenici i umirovljeničke udruge Primorsko-goranske županije mogu se prijaviti na sudjelovanje na Županijskom festivalu sportske rekreacije osoba starije životne dobi, koji će se održati u petak, 5. listopada u gradu Krku. Festival organizira Savez sportske rekreacije „Sport za sve“ PGŽ, s ciljem poticanja socijalizacije starijih osoba kroz sportsko-rekreativne, zdravstveno-edukacijske i kulturne aktivnosti, a očekuje se oko pet stotina sudionika. Prijave se mogu obaviti putem upita na e-mail adresu sportzasve.pgz@gmail.com do srijede, 3. listopada.

Helena Glibotić Kresina iz županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo najavila je i pozvala sve da se pridruže hodu po Kostrenjskoj šetnjici koji će ovog petka, 21. rujna, okupiti građane svih životnih dobi, uz organizirane dolaske škola i udruga umirovljenika. Sudionici će se okupiti kod ugostiteljskog objekta „Galeb“, a hod će započeti u 10 sati.

Spomenimo i kako će 28. i 29. rujna Trsatska gradina i dizalice na Molo longu zasjati crvenom bojom, čime će se Rijeka pridružiti brojnim svjetskim gradovima koji na ovaj simbolički način obilježavaju Svjetski dan srca.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }