Obilježen završetak radova na Spomen obilježju podhumskim žrtvama u Sobolima

Ovaj danas vrlo poznati spomenik u Sobolima koji dominira cijelom Grobničkom poljanom autora Šime Vukasa podignut je 1970. godine i izrađen od 91 štita u visini od preko 23 metra.

Rijeka – Župan Zlatko Komadina, načelinica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić i načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja obišli su netom obnovljeno Spomen obilježje podhumskim žrtvama u Sobolima te paljenjem svijeća podsjetili se 91 strijeljanog mještanina Podhuma 1942.

Ovaj danas vrlo poznati spomenik u Sobolima koji dominira cijelom Grobničkom poljanom autora Šime Vukasa podignut je 1970. godine i izrađen od 91 štita u visini od preko 23 metra. Spomenik je tijekom obnove u potpunosti očišćen, odstranjen beton iz pukotina, te kompletno pregletan i prefarban prema izvornom uzorku. Također su na cijelom spomen području zidarski obrađeni i očišćeni oštećeni betonski segmenti, kameni kubusi, vaze i nosači cvijeća.

Župan Zlatko Komadina posebno je istaknuo zadovoljstvo što se kao rijedak primjer u Lijepoj našoj u obnovu uključila i lokalna i crkvena vlast, a u samo obilježavanje i prisjećanje na sve poginule sve udruge antifašista iz Drugog svjetskog rata kao i udruge branitelja i dragovoljaca proizašle iz Domovinskog rata.

S obzirom da je Spomen groblje žrtvama N.O.B.-a upisano u Registar nepokretnih kulturnih dobara RH, radovi su se izvodili pod nadzorom Konzervatorskog odjela u Rijeci. Ukupna vrijednost obnove iznosi 480 tisuća kuna, a uz Primorsko-goransku županiju sudjelovali su i Općina Čavle, Općina Jelenje i Župa Sv. Mihovila Jelenje.