FOTO Obnovom vodospreme Vidikovac okončan četverogodišnji projekt sanacije stoljetnih riječkih vodosprema

Riječ je o monumentalnoj građevini vodno-komunalne arhitekture izgrađenoj u stilu visokog historicizma i manirizma, izuzetnog oblikovanja i položaja s čije se terase pruža veličanstveni pogled na Deltu i Kvarner

Rijeka – KD Vodovod i kanalizacija i Grad Rijeka predstavili su danas novoobnovljenu vodospremu Vidikovac na Bulevardu.

Time je okončan četverogodišnji projekt sanacije stoljetnih povijesnih riječkih vodosprema „Gorskog vodovoda Trsat – Sušak“ u sklopu kojeg su uz vodospremu Vidikovac dosad obnovljene vodospreme Pećine, Podvežica te prekidna komora Križ, s ciljem njihova stavljanja u funkciju javnog korištenja.

Riječ je o monumentalnoj građevini vodno-komunalne arhitekture izgrađenoj u stilu visokog historicizma i manirizma, izuzetnog oblikovanja i položaja s čije se terase pruža veličanstveni pogled na Deltu i Kvarner. Ovo impozantno zdanje zapremine 1500 m3 smješteno je na koti od 75 m.n.m. i danas vodom snabdijeva područje Sušaka – Bulevarda, na kojem je 1914. godine izgrađeno. Osim po svojim graditeljskim vrijednostima vodosprema je izuzetna i po načinu korištenja, jedina je građevina te kategorije u gradu koja nije ograđena i koja se koristi kao javni prostor otvoren građanima.

Vodosprema Vidikovac je kao i ostale vodospreme sušačkog vodovoda (Sv. Križ, Podvežica i Pećine) podignuta prilikom izgradnje “Gorskog vodovoda Trsat-Sušak“. Za ono doba bio je to izuzetno moderan i suvremen gravitacijski vodovod, za čiju su izgradnju od 1912. do 1915. godine korištena najsuvremenija tehnička rješenja i iskustva s izgradnje vodovoda u Beču.

U obnovu povijesne vodospreme Vidikovac uloženo je nešto više od 858.000 tisuća kuna s PDV-om, a radove na sanaciji pročelja i ostale građevinske radove izvodila je tvrtka „Zanatoprema“ Rijeka. Prilikom uređenja izvršeni su radovi na sanaciji oštećenja betonske konstrukcije vidikovca i pergole, postavljena su nova ulazna vrata u vodospremu te nove natpisne ploče na pročelju vodospreme. Sanirana su i vidljiva oštećenja na pročelju vodospreme čija je fasada u potpunosti obnovljena sukladno pravilima Konzervatorskog odjela u Rijeci. Konačno, završeni su radovi na iskopu rova za postavu rasvjete i videonadzora te je izvršena revitalizacija betonskih postolja za dvije klupe.

Obnovom povijesne vodospreme Vidikovac namjera je ne samo zaštiti i očuvati riječku vodno-komunalnu i graditeljsku baštinu, već i ukazati na važnost i značenje vode koja je preduvjet života, kulture i gospodarske moći grada.

Prilikom predstavljanja obnovljene vodospreme Vidikovac, u njenom unutrašnjem dijelu uzvanici su mogli razgledati radove riječkih grafitera izrađene na temu stoljetne povezanosti vode i riječkog kraja kao i prikaz vodovodne mreže u nadležnosti KD Vodovod i kanalizacija Rijeka.

Želeći građanima Rijeke ponuditi novi doživljaj i viđenje povijesne vodospreme Vidikovac na dosad neviđeni način, KD Vodovod i kanalizacija d.o.o. organizira atraktivno audio-vizualno događanje koje će se održati u četvrtak 2. srpnja pod kreativnom palicom poznatog umjetničkog kolektiva iz Pule – Visualia Group. Brojne umjetničko-tehnološke zanimljivosti: (VJ-ing projekcija, interaktivne audio-svjetlosne instalacije, umjetničke dekoracije i animacije na temu vode) pretvorit će nakratko Vidikovac u čaroban svijet svjetlosti. Šetnjom kroz park Ive Lole Ribara posjetitelji će moći doživjeti budućnost isprepletenu grandioznom prošlošću i čarolijama nove tehnologije i audiovizualne umjetnosti. Ugođaj će dodatno upotpuniti glazbeni nastup DJ-a uz pratnju saksofona.

Početak manifestacije najavljen je za 21,30 sati kada će pročelje vodospreme prošarati atraktivne svjetlosne koreografije i time građevinu zaodjenuti u neko novo i sasvim neočekivano ruho.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }