Od ukupno šest posto nezaposlenih u PGŽ-u 56 posto se odnosi na žene, a 44 posto na muškarce

Podaci su izneseni prilikom predstavljanja projekta „Re-kreiraj posao i život za žene i muškarce“. Svrha projekta Re-kreiraj posao i život za žene i muškarce je promjena društvenih normi o tradicionalnim ulogama žena  i muškaraca u obitelji.

Rijeka – U Rijeci je javno predstavljen projekt „Re-kreiraj posao i život za žene i muškarce“ u organizaciji Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Hrvatske zajednice županija i tvrtke Spona Code. Ciljevi projekta sufinanciranog sredstvima Europske komisije su smanjenje utjecaja stereotipa o muškim i ženskim ulogama na poslu, u obitelji i u društvu, te olakšavanje usklađivanja poslovnih i obiteljskih obveza za svakog pojedinca.

U Hrvatskoj danas među nezaposlenima i dalje prednjače žene, nerijetko zbog majčinstva, što usporava napredak gospodarstva i smanjuje demografski potencijal.

Marina Medarić

Svrha projekta Re-kreiraj posao i život za žene i muškarce je promjena društvenih normi o tradicionalnim ulogama žena  i muškaraca u obitelji i na poslu kako bi se smanjili problemi s kojima se mladi ljudi susreću pri zaposlenju i podizanju obitelji. Projektom se povećava svijest o nejednakoj raspodjeli odgovornosti unutar obitelji i o nesvjesnoj pristranosti poslodavaca uslijed stereotipnih očekivanja. Tako se pri zaposlenju i napredovanju daje prednost mladim muškarcima iako su žene jednako obrazovane i sposobne.  Postojanje razlika potvrđuju i službeni podaci o obrazovanju i nezaposlenosti.

Od ukupno šest posto nezaposlenih u Primorsko-goranskoj županiji, 56 posto se odnosi na žene, a 44 posto na muškarce, što čini razliku od 12 posto. O nedovoljnoj iskorištenosti potencijala najbolje govori podatak da je prema obrazovnoj strukturi najviše nezaposlenih žena visokog obrazovanja (17,8 posto) u odnosu na muškarce visokog obrazovanja kojih je gotovo duplo manje među nezaposlenima (9,1 posto). 

Sudionike je uvodno pozdravila Majda Burić, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, koja se osvrnula na dosadašnje rezultate i buduće planove Vlade u novom mandatu:

– Ovoj Vladi je usklađenje privatnog i poslovnog života među visokim prioritetima što potvrđuje i činjenica da smo u prošlom mandatu povećali roditeljske naknade za roditeljski dopust za više od 100 posto, s 2.400 na 5.600 kuna, a namjera nam je do kraja ovog mandata podizanje tog iznosa na visinu plaće. Isto tako, važno je za ravnotežu privatnog i poslovnog života spomenuti APN-ove kredite, izgradnju i  obnovu više od 500 vrtića te uvođenje produljenog rada u njih 96, program „Zaželi“ za zapošljavanje žena, kao i ovaj projekt kojim radimo na jednakim prilikama za žene i muškarce na poslu i u obitelji, kazala je Burić.

Majda Burić

Zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić osvrnula se na važnost uloge poslodavca, istaknuvši dobru zastupljenost žena na rukovodećim pozicijama u županijskim odjelima.

Primorsko-goranska županija kao jedinica regionalne samouprave zasigurno je uspješan primjer po broju žena na pročelničkim pozicijama koje bi u korporativnom svijetu odgovarale višem menadžmentu.  Od ukupno 11 upravnih odjela osam vode pročelnice, dok u samo tri odjela te pozicije obnašaju muškarci. Ako tome pridodamo i naš Ured unutarnje revizije na čelu kojega je također voditeljica, lako je zaključiti da su rukovodeće pozicije u našoj Županiji mahom povjerene ženama. Vjerujemo kako će i poslodavci Primorsko-goranske županije prepoznati prednosti obiteljski odgovornih praksi koje prema dosadašnjim iskustvima pokazuju  brojne prednosti za poslovanje. Time bi se  doprinijelo izjednačavanju poslovnih mogućnosti žena i muškaraca, čime se potiče gospodarstvo i osigurava demografska održivost. Jedino zajedno možemo stvoriti funkcionalan sustav podrške za zaposlene, obitelj i poslodavce, kazala je Medarić.

Na današnjem predstavljanju  prikazane su i mogućnosti uključenja u MAMFORCE SOCIETY kroz audit – strateški alat promjene organizacijske kulture sukladno današnjim potrebama.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!