ERSTE AD

Odbačena kaznena prijava protiv povjerenstva Rijeka 2020 zbog pogodovanja na javnom natječaju

Kaznena prijava za pogodovanje novosadskoj tvrtki Studio Berar Rental odbačena je od strane USKOK-a

Rijeka – USKOK je odbacio kaznenu prijavu koja je podignuta protiv šest djelatnika gradske tvrtke Rijeka 2020 zbog navodnog pogodovanja na javnom natječaju za najam pozornice i audiovizualne opreme. Spomenuta je šestorka u sklopu povjerenstva koje je odlučivalo o pristiglim ponudama osumnjičena da je na javnom natječaju za najam pozornice i opreme za potrebe otvaranja EPK-a pogodovala novosadskoj tvrtki Studio Berar Rental.

U prijavi koju je podnijela Služba gospodarskog kriminaliteta i korupcije PU primorsko-goranske stoji da je povjerenstvo “za najpovoljnijeg ponuditelja izabralo tvrtku sa sjedištem u stranoj državi, iako ista nije ispunjavala tražene uvjete te je trebala biti isključena iz postupka javne nabave”.

– Iz rezultata kriminalističkog istraživanja ne proizlazi da se pogodovalo trgovačkom društvu Studio Berar Rental prilagođavanjem uvjeta javne nabave, poglavito na temelju sporazuma s obzirom na to da za navedeno društvo članovi povjerenstva nisu imali saznanja da će konkurirati na natječaju, pri čemu su osumnjičenici kao članovi povjerenstva postupali upravo prema uvjetima javne nabave određenima u dokumentaciji za javnu nabavu, odnosno sukladno zakonskoj odredbi iz članka 252. Zakona o javnoj nabavi – stoji u obrazloženju USKOK-a.

U obrazloženju se također spominje i to da osumnjičenici nisu sklopili predmetni ugovor o javnoj nabavi, već je to učinila direktorica tvrtke Emina Višnić i to s ponuditeljem čija je prijava sukladna uvjetima natječaja i čiji je odabir proveden sukladno zakonu.

Na kraju USKOK-ovog obrazloženja stoji kako “osumnjičenici nisu osnovano sumnjivi za čin kaznenog djela nezakonitog pogodovanja iz članka 292. stavak 1. Kaznenog zakona, a niti nekog drugog kaznenog djela za koje se progoni po službenoj dužnosti, kao što se obilježja inkriminiranog djela ne ostvaruju niti u ponašanju direktorice društva Emine Višnić”.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }