Odgovor Katarine Peović: Vojko Obersnel prigodničarski štuje antifašizam, dok istovremeno pristaje na neoliberalizam

Nalazimo u situaciji da moramo odgovarati na konzervativni katolički fundamentalizam, pojave poput Marina Miletića koji vrbuje gimnazijalce ili napade na reproduktivna prava žena Imovinskog pokreta. Nismo vidjeli da je Obersnel reagirao na dio Armadinih navijača koji su se bez posljedica postrojavali s natpisom HOS i Za dom spremni na Domovinskom mostu, stoji u odgovoru Katarine Peović Vojku Obersnelu

Rijeka – Prva na listi zeleno-lijeve koalicije u 8. izbornoj jedinici Katarina Peović iz Radničke fronte uzvratila je Vojku Obersnelu koji je opširno reagirao na neke njezine izjave objavljene u dnevnoj štampi. Peović piše da gradonačelnik Rijeke na izjavu da je javni prijevoz u Rijeci pred kolapsom odgovara da je riječ „ispraznim kritikama” koje nemaju „uporište u istini” potvrđujući ono što sam i rekla:

– Da se Autotrolej nalazi u problemima, a potvrđuje i da Maribor, koji ima podjednak broj stanovnika, subvencionira svoj javni prijevoz skoro duplo od Rijeke (ja sam po njemu spomenula premali iznos od 30 posto, dok je zbilja riječ o čak kako kaže Obersnel 41 posto)! Gradonačelnik se izvlači na državu koja nije pomogla – iako zapravo samo ponavlja ono što sam i rekla – da je paradoksalno da država pomaže privatnim kladionicama, ali ne i poduzećima u vlasništvu jedinica lokalne samouprave. No onda Obersnel nabraja što je sve napravljeno – umirovljenici se voze besplatno, dalo se garancije za 3. maj, a između ostalog dalo se i zemljište za fakultet na kojem radim, a moglo se i dati investitorima (!). Lijepo, ali sve dok političari misle da oni nama nešto daju, pa da bismo se mi koji svoj „kruh zarađujemo” na njihovom „poklonjenom” terenu trebali ponašati ponizno – neće biti bolje, kaže se u priopćenju.

Posljednja oaza lijeve misli

– Obersnel poantira – mi smo salonski ljevičari jer on radi, a mi govorimo. Mogu samo reći da je u pravu – što se tiče nas – mi u Rijeci tek govorimo i ukazujemo, dok ćemo jednom kada ćemo imati mogućnosti – demokratizirati odlučivanje o bitnim pitanjima u gradu. No za razliku od njega koji bahato poručuje da je politika i da su političari tu da nešto daju, bacaju mrvice sa stola investitora kojima se moglo pokloniti zemljište (umjesto Sveučilištu!), naš će posao biti da gradska vlast osigurava demokratski okvir za ostvarivanje temeljnih potreba svima, a javni prijevoz je jedna od tih potreba. Za razliku od nas koji govorimo, kaže gradonačelnik Obersnel, da je on odgovoran za to da je Rijeka „posljednja oaza lijeve misli, svjetonazora i djelovanja”. Jest Rijeka je uistinu oaza lijeve misli ali nikad nije bila desnije – i to je posljedica materijalne deprivacije većine kojoj pridonosi i osiromašenje kojem je i SDP itekako pridonio – deidustrijalizacije, koncentracije na rentijerski tip privrede, uslužne djelatnosti s niskom dodanom vrijednošću zbog čega i nije u mogućnosti financirati razinu javnog standarda u gradu koji je bio drugi u Jugoslaviji po BDP-u po glavi stanovnika, navodi se u reagiranju.

Privatizacija komunalaca

Katarina Peović i Radnička fronta nastavljaju da “umjesto besmislenih pitanja, poput onih gdje je bila Radnička fronta kad su se postrojavali crnokošuljaši, sugerirajući da RF nije dovoljno reagirao na fašističke pojave, gradonačelnik bi se trebao zapitati zbog čega crvena Rijeka klizi desno”.

– Pa se nalazimo u situaciji da moramo odgovarati na konzervativni katolički fundamentalizam, pojave poput Marina Miletića koji vrbuje gimnazijalce ili napade na reproduktivna prava žena Imovinskog pokreta. Nismo vidjeli da je Obersnel reagirao na dio Armadinih navijača koji su se bez posljedica postrojavali s natpisom HOS i Za dom spremni na Domovinskom mostu. Obersnel će prigodničarski štovati antifašizam, dok će istovremeno pristajati na neoliberalne principe, tržište kao mjeru svih stvari, privatizirati komunalna društva, povećavati cijene javnih usluga, uvoditi princip dostupnosti usluga prema mogućnosti plaćanja korisnika, povećavati time nejednakost i u podređenu poziciju staviti sve veći broj ljudi – zato još jednom treba jasno ponoviti: Istra, Kvarner i Rijeka – pravu ljevicu čeka, poručuju u svom reagiranju Peović i Radnička fronta.

 

 

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!