Održan prijem za dobrovoljne darivatelje krvi: Humanim činom spašavaju njima nepoznate živote

Gradonačelnik Obersnel zahvalio se svim darivateljima na njihovom humanom činu, kojim spašavaju njima nepoznate živote.

Rijeka – Povodom Dana darivatelja krvi u Gradu Rijeci održan je jučer prijam za višestruke darivatelje krvi. Sa željom da se darivateljima krvi na njihov dan, koji se obilježava 25. listopada, zahvale na humanosti i plemenitosti, te pritom podsjete javnost koliko je darivanje krvi važno u spašavanju ljudskih života, darivatelje su primili gradonačelnik Vojko Obersnel, njegov zamjenik Marko Filipović te pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković.

Gradonačelnik Obersnel zahvalio se svim darivateljima na njihovom humanom činu, kojim spašavaju njima nepoznate živote.

– Treba imati veliko srce i puno volje da se skupi ovoliko velik broj darivanja krvi. Zaslužili ste veliku zahvalu i podršku društva – dobrovoljno darivanje krvi izuzetno je humanitarna čin, kojim doslovno dajete dio sebe onima kojima je to potrebno, kazao je gradonačelnik Obersnel, izražavajući nadu da će ovaj prijem biti poticaj da se još više građana uključi u veliku obitelj darivatelja krvi.

Ivan Klarić dobio je priznanje za 150 puta darovanu krv

Na plemenitoj gesti darivanja krvi višestrukim darivateljima krvi gradonačelnik se zahvalio uručivanjem prigodnih poklona, monografije, staklenog grba te srebrnjaka Sv. Vida, ovisno o broju darivanja koji se kreće od 35 do čak 150 puta.

Priznanje za 150 puta darovanu krv dobio je Ivan Klarić, koji je istaknuo kako je jednako vrijedno darovati jednom i 150 puta krv.
„Kad darujem krv osjećam se uzvišeno i ponosno, jer sam imao priliku nekome pomoći. Smatram da nije problem doći do velikih brojki darivanja krvi – samo treba imati ljubav prema čovjeku i volju“, poručio je Klarić.

Priznanje za 125 puta darovanu krv dobili su Željko Perinić i Kudrić Dinko. Sto puta krv su darovali Stanko Čulina, Žarko Ikica, Ratko Kosanović, Damir Mateševac, Željko Rogić, Darko Sambol i Miroslav Todeskini.

Posebno su istaknute žene-darivateljice krvi pa su tako za 55 puta darivanu krv priznanje dobile Alma Blagović, Alenka Dukić i Antonija Pintar, a za 35 puta darovanu krv Vlasta Biuk i Gordana Stojić.

Prijamu su prisustvovali i predstavnici gradskog društva Crvenog križa Rijeka, dopredsjednica Odbora Suzana Janković, ravnateljica Marija Vičić te predsjednik Savjeta dobrovoljnih darivatelja krvi Ivo Vidotto.

Janković je istaknula kako je dobrovoljno darivalaštvo krvi u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji razvijenije nego u drugim dijelovima zemlje. Kako bi se to postiglo, Crveni križ provodi kontinuirane aktivnosti, stalno uvodeći novosti, pa je tako ove godine modernizirao bazu podataka te slati info SMS poruke darivateljima krvi kao poziv za darivanje.

– Nažalost, danas samo pet posto građana od onih koji su u mogućnosti daruje krv. Kada bi taj postotak bio deset posto, ne bi bilo manjka niti apela za krvlju, kazao je Vidotto.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!