ERSTE AD

Održana Javna tribina „Nepoštena poslovna praksa“: zaštita potrošača jedna od prioritetnih politika EU

Čabar- Udruga Potrošačica – društvo za zaštitu potrošačica i potrošača Hrvatske provela je ove subote u Dvorcu Petra Zrinskog u Čabru javnu tribinu „Nepoštena poslovna praksa“.

-Budući da smo svi mi potrošači te da je zaštita potrošača jedna od prioritetnih politika Europske unije na javnoj tribini su potrošačice i potrošači informirati i educirati o radnjama trgovaca koje se sukladno zakonodavnoj regulativi smatraju nepoštenom poslovnom praksom, ističu organizatori dodajući kako su se potrošačice i potrošači imali prilike informirati i educirati na što se sve odnosi zavarajuća poslovna praksa.

Poslovna praksa, kako su istaknuli na tribini, smatra se zavaravajućom ako sadrži netočne informacije, zbog čega je neistinita ili ako na neki drugi način, uključujući njezino cjelokupno predstavljanje, pa čak ako je informacija činjenično točna, zavarava ili je vjerojatno da će zavarati prosječnog potrošača u vezi s nekom od određenih okolnosti, čime ga navodi ili je vjerojatno da će ga navesti da donese odluku o kupnji koju inače ne bi donio.

-Zavaravajuća je praksa onog trgovca koji prodaje putem interneta, te koji u svojim općim uvjetima navodi da je posebnost njegovog poslovanja s potrošačima pravo na jednostrani raskid ugovora u roku od 14 dana bez navođenja razloga, obzirom da navedeno pravo ima svaki potrošač koji sklapa ugovor na daljinu (putem interneta) s bilo kojim trgovcem sukladno Zakonu o zaštiti potrošača, kazala je Marija Perušić, zamjenica Predsjednice Društva Potrošačica.

Na kraju javne tribine “Nepoštena poslovna praksa” potrošačice i potrošači su saznali kako postupiti kada sumnjaju da je trgovčeva poslovna praksa nepoštena, a dobili su i edukativne brošure s osnovnim informacija vezanim uz nepoštenu poslovnu praksu.

Društvo Potrošačica poziva potrošačice i potrošače da dođu i u utorak, 26. listopada ove godine u 15 sati u Dvorac Petra Zrinskog u Čabru na njihov događaj „Obilježavanje Svjetskog dana štednje“. I za ovaj događaj koji im financira Primorsko-goranska županija, Grad Čabar je besplatno ustupio prostor u Dvorcu Petra Zrinskog.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }