FOTO Održana komemoracija za maestra Dušana Prašelja: “Bio je mentor i uzor brojnim glazbenim učenicima”

Tijekom komemoracije, muška klapa Vinčace iz Novog Vinodolskog izvela je narodnu pjesmu „Novljansko kolo“ („Kada se Pavle ženjaše“) koju je maestro Dušan Prašelj obradio i prilagodio za njihovu izvedbu.

Rijeka – U Gradskoj vijećnici grada Rijeke održana je komemoracija za nedavno preminulog maestra Dušana Prašelja.

Dušan Prašelj bio je skladatelj, dirigent, voditelj zborova te zaljubljenik u autohtoni melos Primorja, Istre i otoka, direktor Opere riječkog HNK Ivana pl. Zajca, dugogodišnji voditelj Ustanove Ivan Matetić Ronjgov te posljednji Matetićev učenik. Prašelj je dobitnik dviju Godišnjih nagrada Grada Rijeke, 1973., za svoje dirigentsko djelovanje te 1991., za uređivanje zbirke notnih zapisa „Zaspal Pave“, kao i dobitnik Nagrade za životno djelo 1998., za svekoliki doprinos u očuvanju i njegovanju kulturne baštine. Preminuo je 4. rujna u 88. godini života nakon teške bolesti, a pokopan je 10. rujna na trsatskom groblju.

Na komemoraciji u čast maestru Prašelju okupili su se  uz obitelj i njegovu suprugu Zoricu, rodbina, prijatelji, poznanici te brojni ožalošćeni. Prisutnima su se obratili ravnatelj Ustanove Ivana Matetića Ronjgova maestro Darko Čargonja, načelnica Općine Viškovo Sanja Udović, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, predstavnik Katedre čakavskog sabora Novi Vinodolski i Prašeljev prijatelj Miljenko Žanić, te Prašeljev bratić Vjekoslav Bakašun.

Prašelj je opisan kao mentor i uzor brojnim glazbenim učenicima, uporan, energičan, autoritativan i karizmatičan, te jedan od najzaslužnijih za obnovu rodne kuće Ivana Matetića Ronjgova i uspostavu Ustanove koja ondje djeluje. Sadašnji ravnatelj Darko Čargonja naveo je kako se Prašelj zalagao za očuvanje i valorizaciju izvornih glazbenih vrijednosti našega kraja, istaknuvši njegov doprinos kroz drugo izdanje zbirke notnih zapisa narodnih pjesama Istre i Primorja „Zaspal Pave“, uz sudioništvo i organizaciju brojnih manifestacija i projekata.

Gradonačelnik Obersnel izdvojio je Prašeljev nemjerljiv osobni prilog kulturi koja nadmašuje regionalne okvire, navevši europske uspjehe Zajčeve Opere u njegovim mandatima i pokretanje manifestacije „Zajčevi dani“, dok je župan Komadina kazao kako je ovaj „bard autohtonog melosa“ tijekom cijelog života promicao Matetićevo stvaralaštvo u kojem je i sam pronašao neiscrpnu inspiraciju za vlastiti skladateljski izričaj. Istaknut je i Prašeljev doprinos Novom Vinodolskom, njegovim običajima, pjesmama i kulturi, kroz temeljito dokumentiranje u tekstualnom i tonskom zapisu u knjigama „Pisme od kola i druge narodne pisme“ te „Polak običaja i navode stare“ na čijem je temelju novljanski mesopusni običaj, kao originalno sačuvana pučka drama proglašen nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske.

Tijekom komemoracije, muška klapa Vinčace iz Novog Vinodolskog izvela je narodnu pjesmu „Novljansko kolo“ („Kada se Pavle ženjaše“) koju je maestro Dušan Prašelj obradio i prilagodio za njihovu izvedbu.

Održana Komemoracija Za Maestra Dušana Prašelja: “Bio Je Mentor I Uzor Brojnim Glazbenim Učenicima”

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!