Olivera Baljak slavi 40 godina rada: Ona je oličenje paradoksa velike glumice

Ona je neodoljivo nepodnošljiva i nezaboravno komplicirana,  započeo je simpatičnom opaskom intendant Zajca Marin Blažević te dodao kako je riječka nacionalna dramska prvakinja ipak najbolja u onim ulogama kada ulazi u prostor glumačkog rizika.

Rijeka – Uoči skorašnje proslave 40. obljetnice umjetničkog rada nacionalne dramske prvakinje Olivere Baljak svečanom izvedbom Nušićeve „Gospođe ministarke“ u petak, 25. rujna 2020., upriličena je i konferencija za novinare na kojoj se osim o ulozi Ministarke odnosno Živke Popović, govorilo i o bogatoj glumačkoj karijeri ostvarenoj najvećim dijelom u riječkom Kazalištu i umjetničkom radu Olivere Baljak koji je obilježio kazališni život Rijeke i Hrvatske, a zahvaljujući kojem i zbog kojeg su generacije Riječanki i Riječana zavoljeli kazalište.

Iznimna glumica

– Olivera Baljak oličenje je paradoksa velike glumice: ona je neodoljivo nepodnošljiva i nezaboravno komplicirana,  započeo je simpatičnom opaskom intendant Marin Blažević te dodao kako je riječka nacionalna dramska prvakinja ipak najbolja u onim ulogama kada ulazi u prostor glumačkog rizika, kada prekoračuje sebe i kao osobu i kao glumicu te čini velike iskorake, kao što su primjerice njene uloge posljednjih sezona poput Pape u „Michelangelu“ ili Doktorice u „Woyzecku“.

– Upravo to je ono što Oliveru čini iznimnom glumicom. Nikada nije pristala na rutinu, nikada nije odustala, rekao je Blažević u nastavku, a kao trenutak njene karijere koji posebno pamti istaknuo ulogu u „Turbofolku“, kada je Olivera Baljak iz glume zakoračila u performans.

Gospođa ministarka

O ulozi Živke Popović odnosno Gospođe ministarke kojom će Olivera Baljak obilježiti svoj jubilej govorila je ravnateljica Hrvatske drame Renata Carola Gatica.

– Poslije predstave „Prava komedija“ koja je bila uspješan eksperiment jer je otvorila dijalog s riječkom kazališnom publikom nakon koje je postalo jasno da publika treba i klasičnu komediju, na repertoar smo uvrstili „Gospođu ministarku“.  I glumački je ansambl prvo dobio komad koji su željeli, a potom, predvođeni Oliverom Baljak, i sjajnu kolektivnu energiju, rekla je pa dodala kako se nastojalo da unatoč čudnim uvjetima izazvanim pandemijom koronavirusa u kojoj nije bilo lako raditi, „Ministarka“ bude onakva kakvu Olivera i zaslužuje.

– Budući da je srpanjska premijera iza nas, sa sigurnošću mogu reći da se u tome posve uspjelo jer su i publika i kritika podijelili jednako oduševljenje predstavom i Oliverinom kreacijom, zaključila je Renata Carola Gatica.

– Živku Popović igrale su redom velike glumice, a Olivera Baljak jedna je od tih uistinu velikih glumica. Velika je zbog širine svog talenta i dubinske intuicije koja je vodi kroz zamke svake, pa i ove uloge. Ona ima rijedak i neizreciv glumački eros zbog kojeg je u stanju povesti cijeli ansambl, ili pak u jednom se trenu smijati, a već u drugom plakati. Odlika je to samo izuzetnih glumica, istaknula je autorica adaptacije i redateljica predstave „Gospođa ministarka“ Tatjana Mandić Rigonat.

Imala sam pet godina kada sam prvi put rekla da ću biti glumica

Potom je pojašnjavajući kako je Živka Olivere Baljak posve posebna i drugačija od svih prethodnih,  naglasila kako je u adaptaciji ove komedije naglasak stavila na ženu kao subjekt i objekt u svojoj sredini, malograđanku koja je sublimacija svih poročnosti onih koji osvajanjem vlasti, makar male, gube razum i kontrolu te izrastaju u opasne figure. „Olivera je sve to sočno i bujno odigrala zahvaljujući svom očaravajućem talentu.“

Na kraju se novinarima obratila Olivera Baljak.

– Imala sam pet godina kada sam prvi put rekla da ću biti glumica, a u tinejdžerskoj dobi sam, na crno-bijelom TV-u, prvi put gledala „Gospođu ministarku“. Ne znam tko je tada glumio ni tko režirao, ali tada sam se zaljubila u Živku Popović. Bila je ona za mene nedostižna uloga, sumnjala sam da bih ju mogla igrati, ali često sam mislila na nju, ta me pomisao nije napuštala. U konačnici se dogodilo da mi je bila ponuđena tri puta, a spletom raznih okolnosti tek sam je ovaj, treći put odigrala te tako ispunila svoju davnu mladalačku želju, a njome ću, evo, proslaviti i 40. obljetnicu rada. Čini se da mi je Živka bila sudbinski predodređena, kazala je Olivera Baljak.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!