Opera industriale: Otvorenje projekta Europske prijestolnice kulture bit će posveta snazi radnika i značaju luke

Zvukovima industrije i iskrama varioca, Rijeka simbolički i s ponosom izražava poštovanje prema snazi radnika koji su je gradili i učinili modernim gradom.

Rijeka – Službeno otvorenje programa Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020 održat će se za svega dva tjedna, točnije 1. veljače, a organizatori iz tvrtke Rijeka2020, zadužene za provedbu projekta EPK, najavili su zanimljivu atrakciju u riječkoj luci. Kako su najavili, programom otvorenja Rijeka odaje počast radnicima, umjetničkoj avangardi i tradiciji kraja koji je okružuje te ujedno podsjeća na temeljne društvene vrijednosti na kojima je izgrađena moderna Europa.

– Svečanost otvorenja događa se u riječkoj luci, prostoru snažne identitetske točke Rijeke. U povijesti i sadašnjosti grada luka je simbol moderne i otvorene Rijeke, a vrijednosti luke različitosti ogledaju se u skladu koji je moguć samo u luci koja prihvaća jedra svih boja. U središnjem umjetničkom programu otvorenja Rijeka tematski okuplja važne točke svojeg identiteta i to u Operi industriale, nastaloj prema glazbenom predlošku riječkog umjetničkog dvojca JMZM – Josip Maršić (HR) i Zoran Medved (HR), u orkestraciji skladatelja, maestra Frana Đurovića (HR). Na velikoj pozornici, smještenoj na De Francheskijevu gatu u riječkoj luci, nastupa više od stotinu izvođača, a u program je uključen i velik dio publike, poručuju iz tvrtke Rijeka2020.

Zvukovima industrije i iskrama varioca, Rijeka simbolički i s ponosom izražava poštovanje prema snazi radnika koji su je gradili i učinili modernim gradom. Citatima koji predstavljaju hommage Janku Poliću Kamovu, najvećem riječkom pjesniku, beskompromisnom umjetniku koji je najavio dolazak europske avangarde, Rijeka pečati njegovu europski relevantnu poziciju. U programu otvorenja ističe se i povijesna europska antifašistička pozicija Rijeke koja Europu podsjeća na temeljne društvene vrijednosti na kojima je izgrađena u moderno doba, završetkom posljednjega povijesnog sveeuropskog stradanja. Snaga zvuka električnih gitara donosi propulzivnu energiju riječkog punka i rocka koji su u svoje vrijeme predstavljali buntovnu i hrabru Rijeku. Program zaokružuje najsnažniji zvuk koji još od pradavnih vremena tjera zimu – zvončari velikom bukom najavljuju novo doba u koje Rijeka ulazi 1. veljače 2020. kao Europska prijestolnica kulture.

Operu industriale, koja razvija opisane tematske cjeline, uživo i uz pomoć matrica izvodi mnoštvo izvođača kombinirajući zvukove grada, industrije i buke, nastupe na klasičnim instrumentima, zborsko pjevanje, zvončarska zvona i aktivno zvučno uključivanje publike. Zvuk, glazba i buka, efekti koji nastaju kombinacijom svjetlosti i tame, snažni simboli Rijeke i Europe – sukus su atraktivnog programa otvorenja u Riječkoj luci.

DB Indoš – Kuća ekstremnoga glazbenog kazališta, s Rumoristima kao izvođačima, u programu nastupa na specifičnim instrumentima – šahtofonima te s glazbenicima na dva preparirana klavira, gitari, basu, bubnjevima i saksofonu. U izvedbi sudjeluje i posebno atraktivan finski zbor muškaraca koji vrište zveckaju i viču – Mieskuoro Huutajat (FI). Na velikoj pozornici nastupa i dodatni mješoviti zbor Jeka Primorja pod vodstvom Igora Vlajnića (HR) te orkestar gudača i puhača na violončelima, kontrabasima, klarinetima, trubama i trombonima. U izvedbu je uključen i ansambl od dvadeset i pet riječkih gitarista te radnički orkestar brusilica, varioca i iskri. Dio publike također sudjeluje u izvedbi zvonjavom, navijanjem, stvaranjem buke i svjetla, čime postaju živi instrument koji predstavlja ljude – najsnažniji dio identiteta grada.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!