Oprez, prijevare na internetu!

U cilju prevencije oštećenja nekom od računalnih prijevara, pozivamo građane na povećani oprez pri korištenju neprovjerenih internetskih sadržaja, a osobito da bez provjere ne uplaćuju novac nepoznatim osobama

Rijeka – Policijski službenici opatijske policije, kao i II. policijske postaje Rijeka, provode dva kriminalistička istraživanja koja se odnose na kaznena djela prijevare. Riječ je o računalnim prijevarama kojima su dva hrvatska državljana oštećeni iznosima veće materijalne vrijednosti.

Naime, oštećeni s područja Opatije se javio na objavljeni oglas na internetu o povoljnoj kupnji vozila te putem elektroničke pošte dogovorio s nepoznatom osobom kupnju osobnog vozila za koji je i uplatio traženi iznos. No, nakon toga prekinuta je komunikacija, a vozilo mu nikad nije dostavljeno.

Riječanin je pak oštećen CEO prevarom/direktorska prijevara dok je putem jedne od društvenih mreža komunicirao također s nepoznatom osobom, koja se lažno predstavljala kao odvjetnik, te je povjerovao u njegove neprovjerene informacije, uplatio novčani iznos očekujući veliku zaradu, a potom je poslovni odvjetnik prestao komunicirati s njime bez da mu je isplatio dogovorenu dobit.

Kako ne bi postali žrtvom ovakvog ili sličnog kaznenog djela prijevare, građanima savjetujemo da budu vrlo oprezni u kupovini on line i kome se obraćaju za kupnju vrijednih materijalnih stvari, s kime sklapaju ugovorne odnose virtualno i pod kojim uvjetima. Napominjemo k tome da nerazmjerno ponuđena cijena u odnosu na tržišnu cijenu neke materijalne stvari bi kupcima trebalo biti upozorenje da se možda radi o prijevari.

Pozivamo građane na povećani oprez pri korištenju neprovjerenih internetskih sadržaja te u nastavku donosimo najčešće online prijevare:

  • Investicijske prijevare i prijevare u online kupovini: navede vas da mislite da ste na tragu pametnog ulaganja ili vam daju izvrsnu lažnu online ponudu.
  • Krađa osobnih podataka: vaše osobne informacije prikupljaju se kroz kanale društvenih medija.
  • CEO prevara/direktorska prijevara: varalice se pretvaraju da su vaši šefovi ili nadređeni u organizaciji i prevarom vas navode da uplatite novčani iznos na lažni račun ili da neovlašteno doznačite novac s poslovnog računa.
  • Prijevara s računima: varalice se pretvaraju da su vaši klijenti/dobavljači i navode vas da platite buduće račune na drugi bankovni račun.
  • U slučaju bilo kakve sumnje na počinjenje ovakvih i sličnih kaznenih djela, odmah pozovite policiju na broj 192 ili osobno podnesite prijavu u najbližu policijsku postaju!

Informacije o ostalim prijevarama mogu se vidjeti na internet stranicama MUP-a.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }