Oproštajno primanje indijskog veleposlanika – Uspješan mandat pojačao turističke i poslovne brojke

Napredak u povezivanju dviju zemalja rezultirao je povećanjem trgovinske razmjene u 2017. godini za 30 posto te povećanjem broja dolazaka indijskih turista u Hrvatskoj za 60 posto.

Rijeka – Pred sam završetak svog trogodišnjeg mandata na čelu Veleposlanstva Republike Indije u Zagrebu Sandeep Kumar posjetio je Primorsko-goransku županiju. Veleposlanika je tom prigodom primio zamjenik župana Petar Mamula sa suradnicima.

Primanje je bilo prigoda da se veleposlanik Kumar osvrne na neke od najznačajnijih događanja koja su obilježila njegov mandat među kojima je istaknuo potpisivanje Sporazuma o gospodarskoj suradnji, uspostavu Zajedničkog poslovnog vijeća te potpisivanje novog Programa kulturne suradnje za razdoblje 2019. – 2022. godine. Napredak u povezivanju dviju zemalja rezultirao je povećanjem trgovinske razmjene u 2017. godini za 30 posto te povećanjem broja dolazaka indijskih turista u Hrvatskoj za 60 posto.

Posebno ohrabruje i porast ulaganja indijskih tvrtki u Hrvatskoj, kao što su ACG-Lukaps koja zapošljava 240 ljudi u Ludbregu, a dio je indijskog koncerna koji je danas treći po veličini dobavljač kapsula za lijekove u Europi, ili pak IT tvrtka Infosys koja je otvorila Razvojni centar u Karlovcu sa 100 zaposlenih inženjera. Tu su još i tvrtke koje se bave proizvodnjom električne energije iz obnovljivih izvora te indijska automobilska tvrtka Tech Mahindra koja namjerava u Hrvatskoj otvoriti centar za razvoj automobilskih softvera i zaposliti 250 osoba u sljedeće dvije godine.

Primorsko-goransku županiju veleposlanik Kumar je posebno pohvalio kao otvorenu i tolerantnu sredinu zainteresiranu za suradnju ne samo s europskim državama, već i s udaljenim zemljama poput Indije. U tom smislu pohvalio je aktivno djelovanje riječkih društva kao što je Joga u svakodnevnom životu, koje se zalaže za približavanje indijske kulture i tradicija lokalnom stanovništvu.

Zamjenik župana Petar Mamula zahvalio je veleposlaniku Kumaru na dosadašnjoj uspješnoj suradnji koja se između ostalog ogleda i u činjenici da je Primorsko-goranska županija prva županija u Hrvatskoj koja se uključila u ITEC – Indian Technical And Economic Cooperation – program Vlade Republike Indije. Do sada se troje županijskih djelatnika educiralo u okviru programa s područja revizije te projekata i upravljanja rizicima.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }