Oslikavanjem fasada u Vodovodnoj i Ružićevoj ulici nastavlja se program Rijeka murala

Oslikavanjem fasada u Vodovodnoj i Ružićevoj ulici nastavlja se program Rijeka murala

Foto: Igor Crnković, Pilot Media

Riječki umjetnici Jadranka Lacković i Vladimir Tomić oslikali su početkom veljače ove godine zapadno pročelje zgrade Ivexa na Delti velikim muralom na više od 200 četvornih metara.

Rijeka – Od 17. do 19. srpnja nastavlja se program Rijeka murala, kao dio projekta Europske prijestolnice kulture. U tom će periodu četvero umjetnika, muralist Miron Milić te grafiteri Chez, Sarme i Artez, oslikavati fasade zgrada u Vodovodnoj i u Ružićevoj ulici u Rijeci.

Artez će tako oslikavati sjevernu fasadu zgrade na adresi Vodovodna 8, dok će južnu fasadu zgrade na adresi Vodovodna 23 uljepšavati Chez i Sarme. Muralist Miron Milić, inače autor popularnog murala „Ima vremena“ na parkiralištu Gomila u središtu Rijeke, ovog će puta ukrasiti zid smješten u Ružićevoj ulici, neposredno uz klub Život (Ružićeva 4).

Također, u sklopu programa Rijeka murala od četvrtka 16. srpnja u 20.30 sati do 24. srpnja u Book Caffeu Dnevni boravak (Ciottina 12a, Rijeka) otvorena je izložba Vladimira Tomića Moska Dobar dan i snoviđenja. Izložba donosi Moskove radove i prikazuje njegov grafički razvoj, kojim je postao prepoznati riječki umjetnik. Podsjetimo, riječki umjetnici Jadranka Lacković i Vladimir Tomić oslikali su početkom veljače ove godine zapadno pročelje zgrade Ivexa na Delti velikim muralom na više od 200 četvornih metara. Mural pod imenom Poznato mjesto/ A Familiar Place predstavlja prvi mural u nizu murala koji će nastajati tijekom ove godine. Umjetnici kroz svoje radove interpretiraju teme Rijeke – Europske prijestolnice kulture, a to su: voda, rad i migracije.

Biografije umjetnika
Chez (Zagreb, Hrvatska)
Chez kao umjetnik djeluje od kasnih devedesetih i u gotovo dvadeset godina rada izražava se kroz različite stilove i forme umjetnosti, prije svega kroz grafite i uličnu umjetnost. Izlagao je u Hrvatskoj i u inozemstvu, u malim i velikim galerijama, između ostalog i u Miamiju na Floridi. Radom u ateljeu, na ulici, na pokretnim i nepokretnim objektima definirao je svoj prepoznatljiv umjetnički opus, a njegova je umjetnost prvenstveno definirana jarkim, živim bojama, apstraktnim i fluidnim prikazima, koje uspješno prenosi sa zida ulice u atelje i na platno. Kreira radove u medijima sitotiska, zatim koristi sprej na platnu, zidno oslikavanje, crtanje, stvara ilustracije, instalacije, video mapping i video instalacije. Kreirao je javne umjetničke radove u brojnim hrvatskim gradovima, širom Europe, Amerike i Azije. Jedan je od osnivača i inicijatora prve hrvatske street art galerije – Galerije Siva.

Sarme (Zagreb, Hrvatska)
Sarme je graffiti writer koji aktivno djeluje na zagrebačkoj graffiti sceni, no osim na zidovima i gradskim fasadama svoje ideje ponekad realizira na slikarskim platnima te u digitalnoj ilustraciji.
Inspiraciju pronalazi u stripu, crtanom i igranom filmu, a eksperimentira i s apstrakcijom, koristeći jednostavne linije i boje, dok istovremeno ignorira pravila percepcije prostora i oblika.

Artez (Beograd, Srbija)
Artez je rođen 1988. godine u Beogradu. Ljubav prema crtanju pratila ga je još od djetinjstva, pa su ga grafiti slova i oznake koji su se pojavljivali na ulicama potaknuli da 2003. i sam počne ‘sprejati’ javnim prostorom. Tijekom prvih 12 godina svoje grafitske karijere, Artez je savladao uporabu sprej-limenki kao alata za stvaranje grafita, likova, 3D slova i fotorealizma. Tijekom godina, s malih je površina prelazio na sve veće formate, a njegov stil može se opisati kao “spoj realizma i ilustracije”. I dalje je zapažen, zahvaljujući mnogim muralima koje slika diljem svijeta – u Indiji, Argentini, Austriji, Njemačkoj, Italiji, Turskoj, Španjolskoj, Finskoj, Norveškoj, Grčkoj i mnogim drugim zemljama.

Miron Milić (Vinkovci, Hrvatska)
Miron Milić rođen je 1980.godine u Vinkovcima. Završio je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, 1998. godine, a Grafički odjel na Akademiji likovnih umjetnosti upisao je 1999. godine. Diplomirao je 2006. godine u klasi prof. Miroslava Šuteja. Od 2002. godine intenzivno se bavi crtežom, a radove je, na samostalnim i skupnim izložbama, izlagao u zemlji i inozemstvu: u Švicarskoj, Španjolskoj, Austriji, Francuskoj, Njemačkoj, Ukrajini i Nizozemskoj.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }