Ostrogović upozorava da 34,63 posto mladih ne može trenirati, Obersnel za to krivi HZJZ i ministarstva

Grad Rijeka izradio je Postupnik korištenja školskih sportskih dvorana, ali mogućnost daljnje razrade ovog postupka dokinio HZJZ 18. rujna ove godine s dokumentom koji dozvoljava korištenje školskih sportskih dvorana samo seniorima i djeci iz iste odgojne grupe, što nikako nije slučaj u sportskim klubovima.

Rijeka – Kada će se i pod kojim uvjetima omogućiti djeci riječkih sportskih klubova ulazak u sportske dvorane, pitao je član Gradskog vijeća Josip Ostrogović, a iz odgovora gradonačelnika Vojka Obersnela proilazi da to nije moguće zbog odluke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ostrogović u svom pitanju pojašnjava da Rijeka trenutno broji 1.486 registrirana sportaša mlađih dobnih uzrasta u 10 sportova odnosno 30 klubova koji svoj trenažni proces obavljaju u školskim dvoranama. To su uglavnom sportovi i klubovi koji ne mogu svoje trenažne procese obavljati u velikim gradskim sportskim dvoranama budući da su one zauzete.

– Sveukupno u Rijeci ima 4.291 registriranih sportaša u mlađim dobnim kategorijama (izvor javne potrebe za 2020.godinu), što znači da trenutno u Rijeci ne može trenirati 34,63 posto mladih, što je poražavajuće. Sportovi kao što su odbojka, košarka, rukomet, badminton i stolni tenis u nemogućnosti su treniranja s mlađim dobnim kategorijama jer nema dovoljno kapaciteta za primiti svu djecu iz dvorana osnovnih škola u gradske dvorane. Djeca u gradskim dvoranama nesmetano treniraju, uz naravno sve preporuke, i nije nam jasna razlika korištenja dvorane kada je dijete na nastavi ili kada je to isto dijete na treningu jer u većem dijelu su djeca sportskih klubova ujedno i djeca iz domicilne škole. Izrađen je privremeni raspored korištenja gradskih dvorana, a dio djece koja inače treniraju u školskim dvoranama smješten je u gradskim dvoranama, ali na uštrb velikih klubova i seniora koji su izgubili dio termina, čudi se Ostrogović.

Sportski klubi danas treniraju u dvoranama Grada, pa su osigurani dodatni termini.

Obersnel podsjeća Ostrogovića da je Grad Rijeka prije početka školske godine poduzeo sve aktivnosti za otvaranje školskih sportskih dvorana za sve uzraste sportaša. No, kao i u ostalim hrvatskim gradovima, osnivačima školskih ustanova, te su aktivnosti obustavljene zbog upute ravnateljima škola od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja još početkom nove školske godine, a kojom se vanjskim korisnicima ne dopušta korištenje školskih prostora.

Prilagođavajući se takvim okolnostima, Grad Rijeka je, pojašnjava dalje gradonačelnik, s ciljem pronalaska što kvalitetnijeg rješenja za riječke klubove, putem Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo, Odjela gradske uprave za sport i tehničku kulturu te uz potporu Riječkog sportskog saveza, kao krovne organizacije riječkih klubova i TD Rijeka sport, kao upravitelja gradskih sportskih dvorana, izradio Postupnik korištenja školskih sportskih dvorana. Tim aktom omogućilo bi se bavljenje sportom svim klubovima na siguran način i uvažavajući sve važeće preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

– Suglasnost na Postupnik donio je i Stožer civilne zaštite grada Rijeke, 16. rujna 2020. U kratko vrijeme mnogi ravnatelji škola izrazili su pozitivno mišljenje o Postupniku te započeli pripreme za njegovo provođenje u svojim školama. No, mogućnost daljnje razrade ovog postupka dokinulo je donošenje novog dokumenta, Uvjeti korištenja školskih sportskih dvorana od strane vanjskih korisnika koji je objavljen na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) 18. rujna ove godine. Taj dokument dozvoljava korištenje školskih sportskih dvorana samo seniorima te djeci iz iste odgojne grupe, što nikako nije slučaj u sportskim klubovima, kaže Obersnel.

Sportski klubi danas treniraju u dvoranama Grada, pa su osigurani dodatni termini.

– Shodno tome, Grad Rijeka sportašima školskog uzrasta, uključenim u riječke klubove, omogućio je nesmetano treniranje, a u očekivanju je novih dokumenata HZJZ-a, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva turizma i sporta, kojim bi se školski sport vratio u prostore gdje i pripada, u školske sportske dvorane, navodi Obersnel.

 

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }