ERSTE AD

Osudite i prijavite svako nasilje nad ženama, djevojkama i djevojčicama!

Stručnjaci procjenjuju da je u Hrvatskoj svakih 15 minuta fizički zlostavljana jedna žena. Tužna je istina da su brojke zapravo puno veće jer, nažalost, većina nasilja i nasilnika ostaje neregistrirana, žene u strahu ne prijavljuju počinitelje.

RIJEKA – Povjerenstvo za ravnopravnost spolova kao savjetodavno tijelo Skupštine Primorsko-goranske županije poziva sve sugrađanke i sugrađane da osude i prijave sve oblike nasilja nad ženama, djevojkama i djevojčicama, uključujući obiteljsko nasilje.

Danas obilježavamo Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama koji je u Hrvatskom saboru 2004. proglašen u spomen na 22. rujna 1999. godine, dan kada su tri žene izgubile život. Ubojica Oraškić je tijekom brakorazvodne parnice, usmrtio bivšu suprugu Gordanu Oraškić, njezinu odvjetnicu Hajru Prohić te sutkinju Ljiljanu Hvalec, za što je osuđen na maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina, stoji u priopćenju Povjerenstva, koje prenosimo u nastavku.

Uz nacionalno kazneno i prekršajno zakonodavstvo, za pružanje potpore i zaštite ženama koje su žrtve nasilničkih ponašanja u svakoj zemlji u EU posebno su važne odredbe Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji koja je u Republici Hrvatskoj na snagu stupila 1. listopada 2018. godine.

Procjena stručnjaka je da u Republici Hrvatskoj još uvijek nedostaje barem 700 mjesta za žene žrtve nasilja u skloništima, a velik broj županija nema ovakav oblik skloništa za žene žrtve nasilja, iako Konvencija propisuje 1 sigurnu kuću na svakih 100.000 stanovnika, a isto tako nisu osnovani ni neophodni novi centri za potporu žrtvama seksualnog nasilja. Vlada i dalje čeka na implementaciju Konvencije. Žene nemaju dovoljno podrške i vlast ih nije dovoljno zaštitila. Zašto?

Svi bismo trebali biti senzibilizirani za prepoznavanje nasilja nad ženama. Mnogi kažu da žele živjeti u društvu nulte tolerancije na nasilje. Na svakome od nas je zakonska i moralna obveza prijavljivanja saznanja za bilo koji oblik nasilja, ali i građanska i moralna odgovornost zaštiti žrtve nasilja. Napadaju se žene svih društvenih slojeva i nivoa obrazovanja. Nasilnici su osobe svih profesija i socijalnih struktura.

Stručnjaci procjenjuju da je u Hrvatskoj svakih 15 minuta fizički zlostavljana jedna žena. Tužna je istina da su brojke zapravo puno veće jer nažalost većina nasilja i nasilnika ostaje neregistrirana, žene u strahu ne prijavljuju počinitelje. Pandemija virusa Covid-19 zatvorila je obitelji u njihova četiri zida i situacija se pogoršala.

Izuzetno je važna društvena osuda nasilja i potreba učinkovitog sustavnog djelovanja svih institucija nadležnih za zaštitu žrtava i kažnjavanje počinitelja, kao i rad na prevenciji i osvješćivanju suradnje, tolerancije i ravnopravnosti kao jedinog mogućeg načina napretka društva u zaštiti ljudskih prava.

Pozivamo sve naše sugrađanke i sugrađane, pratite događanja, otvorite srca i čujte što vam govore i poručuju aktivistkinje i aktivisti civilnog društva, prepoznajmo i pomozimo žrtvama nasilja, poručuju iz Povjerenstva za ravnopravnost spolova.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }