Otvorena izložba ‘Gradovi duhova’ – U napuštenim naseljima nema ljudi ni duhova, ali ima melankolične ljepote

Predodžba napuštenog naselja, očekivano, trebala bi biti turobna, mogla bi, ili, trebala bi sugerirati klupko usamljenosti, nelagode, zloslutnosti, tajanstvene zloguke sablasnosti… Međutim, Vukelićeva je predodžba gradova duhova iznenađujuća: niti je turobna, niti je nelagodna, niti je zloguka.

Rijeka – Znate li što je zajedničko naseljima Važminec na otoku Cresu, Gorani u Skradu i Pršleti u Čabru? Zajedničko im je što u njima nitko ne živi, što spadaju među 45 „gradova duhova“ u Primorsko-goranskoj županiji, čiju je melankoličnu ljepotu umjetničkim okom i fotografskim objektivom „zarobio“ Zdenko Vukelić i predstavio na izložbi „Gradovi duhova“ otvorenoj sinoć u Galeriji Kortil.

Predodžba napuštenog naselja, očekivano, trebala bi biti turobna, mogla bi, ili, trebala bi sugerirati klupko usamljenosti, nelagode, zloslutnosti, tajanstvene zloguke sablasnosti… Međutim, Vukelićeva je predodžba gradova duhova iznenađujuća: niti je turobna, niti je nelagodna, niti je zloguka. Dapače, dominantno pesimistična tema napuštenosti na autorovim je fotografijama prikazana u svojoj kontroverzi – toplim ugođajem, nostalgijom, uvjetovanim optimizmom, nadom i utjehom.

Kontrapunktnu dimenziju neočekivane atmosfere ugode autor je postigao dvama efektima: prvi je istančana, promišljena uporaba svjetla, ciljani svjetlosni fokus postavljen u ključnoj točki svake pojedinačne fotografije, drugi je emotivan odnos s prirodom čiji kompatibilni motivi istovremeno pružaju vizualnu ljepotu, egzistencijalnu utjehu i perspektivnu nadu, istaknuto je u najavi izložbe koja ostaje otvorena do  8. studenog i može se pogledati od 10 do 13 i od 17 do 20 sati.

Izložba Zdenka Vukelića predstavlja tek jedan aspekt projekta udruge Inovativni projekti, koja je kao cilj postavila kulturnu revitalizaciju 45 napuštenih seoskih naselja na području Primorsko-goranske županije. Kako bi ostvarili tu ideju, proputovali su 5.730 kilometara, zabilježili primorska, goranska i otočka napuštena naselja i objedinili ih na vrlo zanimljivoj internetskoj stranici.

Statističko istraživanje i terensku pripremu napravio je profesor geografije Zvonko Bumber koji je i voditelj projekta, a riječki glazbenik Damir Urban izradio je instrumentalnu podlogu za internetsku stranicu čime je zaokruženo posjetiteljevo iskustvo istraživanja umjetničkih fotografija, povijesti i lokacija napuštenih naselja.

 

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!