Otvorena konferencija “Međunarodni kulturni odnosi Europske unije – Europa, svijet, Hrvatska” – Više od 200 stručnjaka iz cijelog svijeta raspravljat će o mogućnostima i izazovima međunarodne kulturne suradnje

Cilj konferencije je potaknuti raspravu o mogućnostima i izazovima današnje međunarodne kulturne suradnje i analizirati modalitete koji vode intenzivnijoj i funkcionalnijoj suradnji i razmjeni Europske unije sa svijetom.

Rijeka – Konferenciju “Međunarodni kulturni odnosi Europske unije – Europa, svijet, Hrvatska”, jučer je na Građevinskom fakultetu u Rijeci otvorila direktorica TD Rijeka 2020, Emina Višnić, a među prisutnima prvog dana konferencije bili su Nj. E. g. Philippe Benoit, veleposlanik Kraljevine Belgije u Republici Hrvatskoj, predstavnici francuskog veleposlanstva, H.E. Hrvoje Marušić, veleposlanik Republike Hrvatske u Kraljevini Norveškoj, Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, Marko Filipović, zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke i drugi uvaženi sudionici.

Konferencija na kojoj sudjeluje više od 200 sudionika, a većina registriranih dolazi iz Europe i svijeta organizirana je u okviru projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture u partnerstvu s Centrom za demokraciju i pravo Miko Tripalo i Sveučilištem u Rijeci te u suradnji s mrežom Culturelink/IRMO i Opservatorijem za kulturne politike – Francuska.

Prvog dana konferencije održani su okrugli stol Diplomacija gradova temeljena na kulturi: Uloga velikih događanja, dvije sesije; Uloga kulturnih politika u poticanju međunarodne kulturne suradnje i Kulturne mreže – izraz kulturnih promjena u međunarodnim odnosima te dvije rasprave; Kulturne mreže – izraz kulturnih promjena u međunarodnim odnosima i Uloga kulturnih politika u poticanju međunarodne kulturne suradnje.

Emina Višnić

Govornici prvog dana konferencije bili su:
Laetitia Brion, Like – European Cities And Regions For Culture (Francuska), Gitte Zschoch, Eunic Global (Belgija), Cristina Farinha, Sveučilište U Portu (Portugal), Rachel Launay, British Council (Njemačka), Mercedes Giovinazzo, Interarts (Španjolska), Anne-Marie Autissier, Institut za europske studije (Francuska),Vjeran Katunarić, Sveučilište U Zadru / Centar Za Demokraciju i pravo Miko Tripalo (Hrvatska), Jean-Pierre Saez, Opservatorij kulturnih politika (Francuska), Nada Švob-Đokić, Institut za razvoj i međunarodne odnose / Culturelink (Hrvatska), Joost Smiers, Umjetnička Akademija u Utrechtu (Nizozemska), Wieger Bakker, Sveučilište u Utrechtu, Lupwishi Mbuyamba, Opservatorij za kulturne politike u Africi (Mozambik) Jean-Pierre Deru, Udruženje Marcel Hicter za kulturnu demokraciju, Mato Franković, Grad Dubrovnik, Paul Dujardin, Bozar (Belgija), Rytis Zemkauskas, Kaunas 2022 (Litva), Mateja Demšić, Grad Ljubljana, Françoise Taliano-Des Garets, Institut za političke znanosti u Bordeauxu (Francuska).

Cilj konferencije je potaknuti raspravu o mogućnostima i izazovima današnje međunarodne kulturne suradnje i analizirati modalitete koji vode intenzivnijoj i funkcionalnijoj suradnji i razmjeni Europske unije sa svijetom. Na konferenciji se prvoga dana govorilo i o načinima na koje projekti poput EPK mogu pomoći u ojačavanju kulturne suradnje zemalja Europske unije.