Ova mlada mama izradila je prirodnu kremu kako bi pomogla kćeri s atopijskim dermatitisom. Donosimo vam njezinu priču

Ova mlada mama izradila je prirodnu kremu kako bi pomogla kćeri s atopijskim dermatitisom. Donosimo vam njezinu priču

Foto: BLACKSHEEP CINEMA

Atopijski dermatitis bolest je koja pogađa sve više djece, a zahtijeva veliki angažman roditelja. Mlada mama ispričala nam je kako je počela s izradom prirodne kozmetike i donosi praktične savjete za roditelje čija djeca boluju od ove kožne bolesti.

Rijeka – Matea Roksandić ime je koje se krije iza brenda prirodne kozmetike MOJO, a posvećen je borbi protiv atopijskog dermatitisa kod djece. Ova mlada mama dolazi iz Lužana u blizini Slavonskog Broda, a već deset godina živi u Rijeci.

Matea nam je ispričala kako je započela svoju borbu s atopijskim dermatitisom, kožnoj bolesti koja zahvaća oko 15 do 20 posto djece:

„Našoj kćeri je dijagnosticiran atopijski dermatitis s mjesec dana. Od tada imam samo jednu želju-  umiriti njenu kožu. Za mene ovo nije bilo bezazleno stanje jer je velik dio njene kože bio zahvaćen ekcemima. Dermatitis je bio popraćen intezivnim svrbežom što je dovelo do mnogo neprospavanih noći. Nakon isprobanih nekoliko vodećih brendova za dermatitis odlučila sam sama osmisliti kremu za svoju kćer.

Prikupila sam svu sirovinu koja je ljekovita za atopijski dermatitis i započela istraživanje te stvaranje idealnog recepta. Moram priznati da sam osmislila nekoliko krema, maslaca i balzama koji nisu ublažili dermatitis.. Osim stvaranja kreme svu energiju sam uložila u učenje i obrazovanje o ovoj bolesti. Prikupljala sam knjige, čitala znanstvene članke i studije, razgovarala s doktorima i fitoaromaterapeutima.“

Alergeni kao potencijalni okidač bolesti

Kako nam objašnjava Matea, razlozi nastanka bolesti nisu razjašnjeni do kraja, ali neki od razloga zbog kojih dolazi do atopijskog dermatitisa su genetska predispozicija, oštećena epidermalna barijera i okolišni čimbenici: nutritivni i inhalacijski alergeni te iritansi. Preosjetljivost na hranu je neosporna posebno u dojenačkoj dobi. Najčešći alergeni kod male djece su: kravlje mlijeko, jaje, soja, pšenično brašno, orašasti plodovi. Prema tome važno je na vrijeme obaviti alergo testiranje i u suradnji s alergologom i pedijatrom isključiti alergene iz prehrane uz adekvatne zamjene neophodnih namirnica.

Praktični savjeti za umirivanje kože

Matea naglašava kako je za uspješno liječenje iznimno važna dobra higijena i njega kože:

“Često se naglašava da se djeca s atopijskim dermatitisom ne bi trebala kupati više od tri puta tjedno jer topla voda dodatno isušuje kožu. Na temelju iskustava smatram da je pranje atopiji sklone kože od iznimne važnosti. Pranje kože ima zadaću ukloniti sve što kroz dan kontaminira kožu i spriječiti mogućnost razvoja infekcija. Tijekom pranja treba voditi računa jedino da voda s kojom kupamo dijete nije pretopla jer pogoršava svrbež. Moja preporuka je da perete dijete samo u vodi. Mi našu kćer tuširamo oduvijek i to nam se pokazalo najboljim.“

Najčešće greške roditelja

„Mnogi roditelji prije kupanja bebe u vodu dodaju nekoliko kapi biljnog ulja, najčešće maslinovog ili bademovo. To je izvrsna opcija kada se radi o zdravoj koži bebe, no kod atopijskog dermatitisa može dovesti do velikog pogoršanja. Bademovo ulje je potencijalni alergen kod djece osjetljive na orašaste plodove, a maslinovo ulje, budući da nije brzoupijajuće, može ostati na površini kože i potaknuti razvoj bakterija. Nakon kupanja važno je ručnikom tapkati po tijelu, a ne trljati kako se koža ne bi dodatno nadražila“, savjetuje Matea.

Važnost hidratacije kože

Naglasila nam je i koliko je važno pravilno hidratizirati kožu djeteta:

„Hidratantnu kremu roditelji trebaju nanositi odmah nakon kupanja, ali i nekoliko puta na dan dok se stanje kože ne umiri. Hidratantne kreme imaju funkciju poboljšanja epidermalne zaštitne barijere i smanjenje transepidermalnog  gubitka vlage. Svaki roditelj mora voditi računa o stupnju suhoće kože njegovog djeteta. Što je stupanj suhoće veći, hidratantne kreme bi se trebale nanositi češće.“

Bolest koja zahtijeva veliki angažman roditelja

„Nakon godinu dana istraživanja zaključila sam da atopijski dermatitis ovisi o mnogo različitih faktora koji su individualni kod svake osobe. Stanje kože se može držati pod kontrolom pravilnom njegom kože uz izbacivanje svih okidača koji pogoršavaju atopijski dermatitis.

Uvijek kažem da je ovo bolest kože koja zahtjieva od nas velik angažman. Majka najbolje može uvidjeti što je djetetu smeta i pogoršava stanje“, povjerila nam je mlada mama.

Pomoć roditeljima

„Na temelju svog iskustva, isprobanih mnogih metoda, učinjenih grešaka, posvetila sam se savjetovanju roditelja o svemu što znam o atopijskom dermatitisu. Majke su jako zabrinute za svoje bebe, ali i izgubljene u moru informacija.

Trudim se nesebično podijeliti sve što znam jer smatram da je od iznimne važnosti širiti znanje o atopijskom dermatitisu koji danas pogađa sve više djece. Na društvenim mrežama objavljujem nove informacije o atopijskom dermatitsu, slike stanja kože naše kćeri. Osim toga, snimam i video zapise u kojima na temelju našeg iskustva donosim praktične savjete o njezi kože, prehrani te svakodnevnom životu s bebom koja boluje od atopijskog dermatitisa.

Budući da se radi o djeci i odraslima koji su alergični na mnoge namirnice, u suradnji s jednom mamom pokrenula sam i mali projekt objavljivanja recepata i hrane koju mogu jesti atopičari. Moja najveća briga sada je postala velika ljubav, a vjerujem i budući posao. Osim toga novost je da radim na cesticifiranju kreme koja je pomogla mojoj kćeri. Nadam se da ću na taj način pomoći drugoj djeci, a i njihovim roditeljima koji u većini slučajeva puno teže podnose borbu s atopijskim dermatitisom“, poručila je, i za kraj, odlučila podijeliti recept kreme za pelensko podrčje beba koje boluju od atopijskog dermatitisa.

Recept:

Uljna faza:

17.5 g lanolina

10 g macerata kamilice

5 g ulja noćurka

2 kapi vitamina E (kozmetička sirovina)

Vodena faza:

15.5 g hidrolata njemačke kamilice

1 g B5 (dekspantenol)

1 g glicerol

0,1 g alantoin

U gotovu kremu:

5 kapi bisabolol

Izrada hladnim postupkom (bez zagrijavanja):

U posudu odvažete lanolin. U njega dodate uljnu fazu. Vodenu fazu odvažite u posebnu čašu. Nakon toga lagano miješajte lanolin i uljnu fazu kako biste dobili homogenu smjesu. Nakon toga polagano dodajte vodenu fazu uz stalno miješanje. Kad krema bude gotova dodajte bisabolol. Kremu čuvajte u hladnjaku i potrošite ju kroz mjesec dana.