Patricija Nikolaus i Branko Rafajac dobitnici najvišeg državnog priznanja za djelatnike u odgoju i obrazovanju, nagrade “Ivan Filipović”

Nagrada „Ivan Filipović“ predstavlja najviše priznanje djelatnicima u odgoju i obrazovanju u Republici Hrvatskoj, a dodjeljuje se u vidu nagrade za životno djelo i godišnje nagrade za rad i rezultate u predškolskom odgoju, osnovnom, srednjem školstvu, visokom školstvu te znanstvenom i stručnom radu

Rijeka – Zamjenica župana Marina Medarić i pročelnica UO za odgoj i obrazovanje Edita Stilin primile su dobitnike nagrade „Ivan Filipović“ za 2018. godinu – Branka Rafajca, profesora emeritusa Sveučilišta u Rijeci i Patriciju Nikolaus, profesoricu fizike u Gimnaziji Andrije Mohorovičića u Rijeci.

Nagrada „Ivan Filipović“ predstavlja najviše priznanje djelatnicima u odgoju i obrazovanju u Republici Hrvatskoj, a dodjeljuje se u vidu nagrade za životno djelo i godišnje nagrade za rad i rezultate u predškolskom odgoju, osnovnom, srednjem školstvu, visokom školstvu te znanstvenom i stručnom radu.

Zamjenica župana Marina Medarić čestitavši nagrađenim profesorima istaknula je kako je zadovoljstvo primiti ljude koji su napravili puno i prepoznati su na državnoj razini, a dolaze iz Primorsko-goranske županije. Čestitkama se pridružila i pročelnica UO za odgoj i obrazovanje Edita Stilin.

Profesor Branko Rafajac rekao je kako mu je izuzetno drago što je Primorsko-goranska županije prepoznala važnost i značaj nagrada koje su dobili jer su to najviše državne nagrade i trebalo bi ih više popularizirati. „Drago mi je da je sredina u kojoj sam radio prepoznala moj rad, projekte i publikacije. Tu je i šira stručna javnost koje me predložila za nagradu to sve vrednovala i donijela mi ovu nagradu. Nadam se da će Županija i dalje poticati i potpomagati projekte profesora i učenika,“ rekao je profesor Rafajac.

„Dobitak godišnje nagrade „Ivan Filipović“ bitan je za mene i velika je čast za Hrvatsko fizikalno društvo i odjel za fiziku Sveučilišta u Rijeci koji me predložio za nagradu kao svoju članicu. Ova nagrada je vrhunac prošle godine za mene kada sam dobila i Županijsku nagradu za najboljeg prosvjetnog djelatnika i Nagradu ministarstva za među najboljih 500 učitelja i nastavnika u Republici Hrvatskoj. Nagrada Ivan Filipović predstavlja mi najveću nagradu i krunu svega kroz 23. godine rada do sada. Najveće zadovoljstvo u mom poslu je kad je učenik bolji od mene i kad vidim da je moj učenik uspio,“ rekla je profesorica Nikolaus zahvalivši Županiji na podršci.

Prof.dr.sc. Branko Rafajac cijeli je radni vijek proveo u sustavu visokoga školstva, pretežito na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Po znanstvenoj vokaciji pripada znanstvenom području društvenih znanosti, polju pedagogije. Uži znanstveni predmet interesa bila mu je sustavna pedagogija i metodologija pedagogijskih istraživanja. Ostvario je izuzetno bogatu akademsku karijeru prožetu intenzivnim angažmanom u organizacijsko-upravljačkim i razvojnim aktivnostima unutar sustava visokoga školstva. Izvodio je nastavu na svim razinama studija kako u matičnoj ustanovi tako i u inozemstvu u funkciji gosta predavača i vanjskog suradnika. Posebno je važna njegova uloga kao kreatora studijskih programa od kojih se ističu poslijediplomski doktorski studiji koji se danas izvode na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Bio je mentor mnogim studentima i doktorandima i u tom smislu odgojio znanstveni pomladak kao trajni doprinos kontinuitetu rada svakog sveučilišnog nastavnika.

Prof. Patricija Nikolaus svojim pedagoškim radom obrazovala je i odgojila generacije učenika od kojih su mnogi sudjelovali na županijskim i državnim natjecanjima iz fizike i astronomije. Nizom projekata popularizirala je predmet fizike, vodila izbornu nastavu fizike u svojoj gimnaziji, surađivala s Društvom matematičara i fizičara Rijeka i Hrvatskim fizikalnim društvom.

Svojim radom osvježila je nastavnu praksu predmeta Fizike i mnogim nastavnicima olakšala i pomogla u osmišljavanju nastave. Autorica je mnogih stručnih članaka i priručnika za učenike i nastavnike. Održala niz predavanja i radionica iz predmeta Fizike kojima je obogatila nastavnu praksu i metodiku fizike. Svoj trag u odgoju ostavila je i kroz generacija studenata kao mentorica u okviru kolegija Metodička praksa iz fizike pri Odjelu za fiziku Sveučilišta u Rijeci i kao mentor nastavnicima pripravnicima.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!