Petra Mandić: Što se dogodilo i tko snosi odgovornost za požar u riječkoj luci?

Treba istaknuti kako je Vojko Obersnel kao predstavnik Grada Rijeke imenovan za člana Upravnog vijeća Lučke uprave Rijeka i da je slijedom toga njegova uloga u tom vijeću da brine o interesima građana Rijeke, ističe gradska vijećnica Mosta Petra Mandić

Rijeka – Prije nekoliko dana, točnije 11. srpnja u popodnevnim satima, stanovnici Rijeke su bili svjedoci nemilog događaja u kojem je svega 200 metara zračne udaljenosti od riječke bolnice i rodilišta gorio opasan otpad. Cijeli je grad bio obavijen oblakom po zdravlje opasnog dima izrazito neugodnog mirisa.

– Do požara je došlo na području riječke luke, dakle u prostorima kojima upravlja Lučka uprava, a do danas ni Lučka uprava ni MUP nisu izašli čak niti sa šturim informacijama, a kamo li s preciznim opisom o tome što se ustvari dogodilo i tko snosi odgovornost za incident. Jedine informacije o ovom požaru iznio je riječki gradonačelnik i to na upit nezadovoljnih građana na društvenim mrežama, negoduje gradska vijećnica Mosta Petra Mandić.

Do danas ni Lučka uprava ni MUP nisu izašli čak niti sa šturim informacijama – Petra Manić

Ona navodi da je gradonačelnik Vojko Obersnel u svom odgovoru o požaru jednog građanki navodi:

 – Poštovana gospođo, hvala Bogu da postoji gradonačelnik kojem se uvijek može pisati i žaliti. Prema podacima kojima raspolažem – do požara je došlo na području lučkog područja, dakle u prostorima kojima upravlja Lučka uprava, a ne Grad Rijeka. Radi se o prikupljenom otpadu koji se sastoji od starih automobila, metalnog otpada i dijelom automobilskih guma, koji se izvozi preko Luke Rijeka. Sve tvrtke uključene u taj posao imaju potrebne dozvole i obavljaju ga na tom području već godinama. Policijska istraga će utvrditi uzrok nastanka požara i eventualnu odgovornost, o čemu će javnost biti na vrijeme obaviještena, napisao je Obersnel na Facebooku.

– Treba istaknuti kako je Vojko Obersnel kao predstavnik Grada Rijeke imenovan za člana Upravnog vijeća Lučke uprave Rijeka i da je slijedom toga njegova uloga u tom vijeću da brine o interesima građana Rijeke. Iz njegovog se odgovora jasno vidi kako je upoznat s ovom poslovnom aktivnosti, tvrtkama koje su u nju uključene kao i dozvolama koje su za istu potrebne. Obersnel navodi kako se taj posao s izvozom otpada obavlja već godinama. Fotografije s mjesta nesreće pokazuju da je sav taj, očito, lako zapaljiv otpad deponiran na površini bez nadstrešnice, potpuno izložen vremenskim neprilikama, a nisu vidljivi ni kanali kojima bi se kontroliralo otjecanje oborinskih voda koje prolazeći kroz otpad sa sobom povlače motorna ulja, gorivo i ostale opasne otpade koji tako najvećim dijelom završavaju u moru u neposrednoj blizini luke. Od predstavnika Grada Rijeke u Lučkoj upravi zahtijevamo da građanima predoči te dozvole za deponij opasnog otpada bez ikakve zaštite svega 200 metara od bolnice u samom središtu grada. Osobito nas zanima koji su uvjeti za dobivanje takve jedne dozvole, pita Petra Mandić. 

– Lučka uprava pod neposrednom je ingerencijom Ministarstva pomorstva, prometa i veza i s obzirom na izrazito korektnim odnosima koje Gradonačelnik ima s ministrom Butkovićem kako to i sam često ističe, očekujemo od njega da nam u što kraćem roku iznese tko to bez ikakve zaštite deponira opasan otpad na području Riječke luke, tko ga izvozi i što, osim rizika za zdravlje,  građani Rijeke imaju od toga, zaključuje gradska vijećnica Mosta.  

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }