Plenković: Otvaranje granica s BiH nema veze s izborima; Boras Mandić: Moramo zastupati jedinstveni stav EU

Ako je EU po epidemioloskim parametrima, koji su jasni i javni, neku zemlju stavila na „crvenu listu“ onda Republika Hrvatska ne može imati drugačiji pristup i drugačiji stav. Skroz je nebitno da li se danas tu radi o Bosni, jučer o Italiji ili sutra o nekoj trećoj državi, kazao je Boras Mandić.

Kastav – Premijer Andrej Plenković jučer je u Kastvu govorio o otvaranju granice prema putnicima iz Bosne i Hercegovine. Novinari su premijera pitali kako komentira izjavu načelnika regionalnog Stožera Marka Borasa Mandića kako otvaranje u ovom trenutku nije mudra odluka zbog velikog broja slučajeva zarazom u BiH te radi li se o potezu uvjetovanom nedjeljnim izborima kako bi se oslobodio put biračima HDZ-a.

– Naši državljani u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i drugim zemljama glasuju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, tako da ova odluka nema s time veze. Činjenica je da se građani BiH povezuju sa svega 8 slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj, za razliku od nekih drugih zemalja gdje je taj broj puno veći, stoga nije bilo razloga ostaviti tu granicu zatvorenom, kazao je Plenković.

Komentar njegove izjave dao je i Marko Boras Mandić, koji je pozvao Vladu da se drži jedinstvenog europskog stava.

– Svima bi trebala biti mjerodavna isključivo samo jedna stvar. Ako je EU po epidemioloskim parametrima, koji su jasni i javni, neku zemlju stavila na „crvenu listu“ onda Republika Hrvatska ne može imati drugačiji pristup i drugačiji stav. Skroz je nebitno da li se danas tu radi o Bosni, jučer o Italiji ili sutra o nekoj trećoj državi. Mi kao članica EU moramo, u ovoj zahtjevnoj zadaći borbe protiv pandemije i borbe za sve one gospodarske aktivnosti koje su ponovno pokrenute, zastupati jedinstveni stav zajedno sa ostalim članicama EU, prvenstveno s našim zapadnim susjedima, Slovenijom, Austrijom, Italijom i Njemačkom. Svaka drugačija politika bila bi kriva i neodgovorna, kazao je Boras Mandić.