Plesni performans “4 walls” u Exportdrvu – Plesna grupa Flame i Udruga Vida u zajedničkom projektu inspiriranim sudbinama socijalno ugroženih skupina

Plesni performans “4 walls” u Exportdrvu – Plesna grupa Flame i Udruga Vida u zajedničkom projektu inspiriranim sudbinama socijalno ugroženih skupina

FOTO: Karlo Marković

Performans „4 walls“ prikazuje tri priče koje se obično događaju i skrivaju unutar četiri zida. Tri su glavne uloge – Sara Rožić, koja tumači ulogu žrtve obiteljskog nasilja; Jelena Braut, čija priča dočarava život u siromaštvu i borbu za opstanak vlastite obitelji te Ivana Tus, koja plesom prikazuje priču o životu u izolaciji.

Rijeka – Plesna grupa Flame pripremila je zanimljiv plesni performans, čija će se premijerna izvedba održati 31. svibnja 2019. godine, u prostoru Exportdrva, s početkom u 21:00.

Performans „4 walls“ prikazuje tri priče koje se obično događaju i skrivaju unutar četiri zida. Tri su glavne uloge – Sara Rožić, koja tumači ulogu žrtve obiteljskog nasilja; Jelena Braut, čija priča dočarava život u siromaštvu i borbu za opstanak vlastite obitelji te Ivana Tus, koja plesom prikazuje priču o životu u izolaciji. Ostatak plesnog ansambla, sastavljen od 12 drugih plesača, utjelovljuje društvo te svojim plesom i pokretom dočarava reakcije društva na ove priče – odnosno nedostatak iste. Plesna grupa Flame ovim performansom koristi umjetnički izričaj da bi javnosti približila i osvijestila ove stvarne društvene probleme i priče stvarnih ljudi, koje su dio svakodnevice, a opet ostavljene po strani i zatomljene.

Autentične i istinite priče okosnica su i temelj ovog performansa. Naime, tijekom pripreme performansa, Plesna grupa Flame surađivala je s brojnim riječkim udrugama. SOS Rijeka – Centar za nenasilje i ljudska prava približio je priče žrtava obiteljskog nasilja – tko su one, kako doživljavaju nasilje, kako ono djeluje na njih i kako se nose sa stanjem u kojem se nalaze? Na takva i slična pitanja odgovarali su i korisnici Centra za kulturu dijaloga – obitelji lošijeg imovinskog statusa. Kao partner u projektu djeluje Udruga za pomoć ovisnicima „Vida“, koja je još prošle godine provodila projekt istraživanja nasilja nad starijim osobama. U ovom projektu, vođeni su razgovori s osobama starije životne dobi koje su kao čest oblik nasilja navodile napuštanje od strane članova obitelji. Njihovi opisi osjećaja samoće, nemoći i napuštenosti poslužili su kao inspiracija za priču o životu u izolaciji.

Svaka od ovih priča ima svoj početak, no ima li i sretan kraj? Kakve su sudbine osoba koje proživljavaju ovakve situacije unutar svoja četiri zida i možemo li mi kao društvo ikako utjecati na to? Kako će izgledati društvo nastavi li ignorirati ove priče? Pitanja su to koja se postavljaju u performansu. Odgovori će se saznati u petak, 31. svibnja 2019. godine u prostoru Exportdrva na Delti. Karte za performans moguće je preuzeti u dvorani Plesne grupe Flame ili u Book caffeu Dnevni boravak najkasnije do četvrtka te na sam dan performansa, na ulazu u Exportdrvo (30 minuta prije početka performansa).

Plesni performans „4 walls“ u potpunosti je producirala Plesna grupa Flame. Režiju i koreografiju potpisuje Dominik Valić, dok je događaj logistički organizirala Karla Glažar. Performans se izvodi na djela njemačko-iranskog skladatelja Ramina Djawadija (službeni soundtrack serije Game of thrones). Glas u performansu daje Elena Predrag. Dizajn i izvedbu kostima potpisuje dugogodišnja suradnica Plesne grupe Flame, Vera Stojaković. Oblikovanje osvjetljenja i ozvučenja prepušteno je tvrtki G.I.S. glazbena produkcija. Promotivni materijal (video i fotografije) potpisuje Karlo Marković Motion Picture. Za šminku je zadužena Laura Šmogor, a za frizuru Tena Liverić.

Plesni ansambl čine Sara Rožić, Jelena Braut i Ivana Tus u glavnim ulogama te Antonia Bašković, Vanja Boškovski, Karla Glažar, Laura Ivančić, Elena Kenda, Stela Kraguljac, Mattea Linić, Martina Miliša, Nika Nasteski, Laura Šmogor, Iva Šupek i Dominik Valić kao prateći izvođači.

Više informacija o ovom projektu možete saznati na web stranici Plesne grupe Flame ili službenoj Facebook stranici ovog plesnog performansa.