Pod zastavama duginih boja na Korzu otvoren 4. Festival queer i feminističke kulture Smoqua

Smoqua unatoč okolnostima i ove godine okuplja umjetnike/ice i aktiviste/kinje te goste i gošće iz Hrvatske i inozemstva. Posjetitelji i posjetiteljice mogu očekivati izložbe, panel rasprave, radionice,  performanse i druge sadržaje kroz razmjene znanja i iskustava u ugodnom ozračju.

Rijeka – U Gradskoj vijećnici grada otvoren je 4. međunarodni festival queer i feminističke  kulture Smoqua, koji organizira Lezbijska organizacija Rijeka „LORI“ u suradnji s udrugom PaRiter,  umjetničkom organizacijom Građanke svom gradu i Centrom za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci. Festival se održava od 15. do 17. listopada 2020. godine na nekoliko lokacija u  Rijeci pod temom Semo qua (fiumano: Tu smo), a detaljan program festivala nalazi se na linku.

Zbog jakog pljuska Smoquu nije otvorio Queer tango na Korzu kako je bilo planirano, već otvorenje  izložbe „20 godina LORI“ u izlozima Gradske vijećnice, kojom se do 24. listopada Riječani i Riječanke  moći upoznati s radom i najbitnijim postignućima udruge LORI od 2000. godine kad je registrirana  kao prva lezbijska organizacija u Hrvatskoj. Unatoč kiši, pod zastavama duginih boja koje se vijore duž Korza te na balkonu Gradske vijećnice, otvorenju festivala i izložbe prisustvovalo je više desetaka  posjetitelja i posjetiteljica, poštivajući sve epidemiološke mjere.

Festival se održava pod temom Semo qua (fiumano: Tu smo)

– U 20 godina od osnivanja LORI, cijeli jedan život se odvio… s glavnim ciljem – kako ovaj svijet učiniti  pravednijim, kako da narastemo kao društvo, kao osobe. Kako je bilo na početku, a kako je sada? Tada, zajednica je bila nevidljiva, nije postojala adekvatna zakonska zaštita, u javnosti su  dominirale predrasude i zastarjele, krive predodžbe. Sada je veća vidljivost zajednice, poboljšan je  položaj LGBTIQ osoba, ali se homofobija pokazuje u drugim oblicima – u organiziranim radikalnim,  ultrakonzervativnim pokretima koji žele ograničiti prava LGBTIQ osoba, učiniti ih građanima/kama  drugog reda. Homofobija je dobila drugo lice – možda čak i ružnije, rekla je koordinatorica udruge, Danijela Almesberger na otvorenju.

Smoqua unatoč okolnostima i ove godine okuplja umjetnike/ice i aktiviste/kinje te goste i gošće iz Hrvatske i inozemstva. Posjetitelji i posjetiteljice mogu očekivati izložbe, panel rasprave, radionice,  performanse i druge sadržaje kroz razmjene znanja i iskustava u ugodnom ozračju. Osim izložbe „20  godina LORI“, posjetitelje i posjetiteljice možda najviše može zanimati i Queer tango koji će riječka  plesna grupa Flame otplesati ispred Gradske vijećnice drugog dana festivala, 16. listopada u 15:30,  prva Feministička šetnja Rijekom (16. listopada od 16:00), o značajnim ženama koje su doprinijele  razvoju Grada koji teče te Queer-UP!

Party s nastupom multimedijalne švedske glazbenice GNUČČI,  belgijske drag umjetnice Eve Is Sick of Adam i sve poznatije riječke DJice Mirilo (17. listopada od  19:00 u Klubu Crkva).

Smoqua je dio programskog pravca Kuhinja različitosti u okviru programa Rijeka 2020 – Europska  prijestolnica kulture.

Festival podržavaju: Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija,  Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Europska komisija, Global Fund for Women, Astraea, Musagetes, Linz  Kultur, RedSapata, uz sponzorstvo Tiskare Adria print.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!