Pokrenuta online peticija za povratak RiHuba

Inicijativa koja se potpisuje do 20. kolovoza bit će poslana gradonačelniku Rijeke Vojku Obersnelu.

Rijeka – Tranzicijska inicijativa Rijeka pokrenula je inicijativu za povratak RiHuba koji je trenutačno zatvoren. Inicijativa koja se potpisuje do 20. kolovoza bit će poslana gradonačelniku Rijeke Vojku Obersnelu.

– Ovim putem Vam se obraćamo kako bismo izrazili žaljenje što se prostor RiHuba zatvara, a ovo pismo pišemo Vam u nadi i vjeri da se ta odluka može promijeniti. Objasnit ćemo vam ukratko koliko nama, ljudima lokalne zajednice, znači RiHub te zašto nam je neizmjerno bitan ovaj gradski prostor. Kad je naš grad proglašen Europskom prijestolnicom kulture, svi smo se oduševili i veselili budućim pozitivnim promjenama. Nakon otvorenja RiHuba osjetili smo veliki val podrške koji nam je bio bitan za start, realizaciju i održivost raznih projekata za opću dobrobit građana i grada. Tamo nam je pružena podrška u širenju dobrih ideja koje su mijenjale grad. To je bio naš gradski, dnevni i društveni boravak u kojem se rađaju pozitivne promjene i množe dobre ideje, pravi rasadnik kreativnog grada, napominju iz Tranzicijske inicijative Rijeka.

Kažu da je RiHub je potaknuo širenje i jačanje lokalne zajednice – tamo se dogodila predivna inkluzija naših često zaboravljenih umirovljenika te osoba s teškoćama.

– Kroz RiHub uspjeli smo ostvariti kontakt i s gradskom upravom Grada Rijeke te otvorili prostor za međusobno upoznavanje i komunikaciju koja prethodno nije postojala. Kroz protekle skoro dvije godine sudjelovali smo na preko stotinu događaja (radionica, predavanja, susreta), organizirali preko dvadeset (20) zajedničkih sastanaka, upoznali preko stotinu (100) sugrađana direktno, a indirektno sigurno petstotinjak (500). Velika većina nas (preko pedeset ljudi) zajednički je provela te će do kraja ove godine provesti projekte u sklopu sudioničkih programa. Raduje nas da smo kroz povezivanja u RiHubu počeli planirati zajedničke projekte s novootkrivenim ljudima u zajednici za sljedeću, 2021. godinu. Sa sigurnošću tvrdimo da se svaki dobronamjerni građanin/ka, član udruge ili inicijative, svaki umjetnik, znanstvenik i kreativac koji je boravio/la u RiHubu osjećao/la ugodno, prihvaćeno te podržano od sredine u kojoj živi i/ili djeluje, ističu u Inicijativi.

Kažu da nas je situacija s Covidom-19 sve zaustavila i prisilno usporila, no i dalje živimo u uvjerenju da uz propisane zaštitne mjere možemo nastaviti mijenjati naš grad.
– Ljudi čine grad. Budući da aktivno sudjelujemo u održivosti grada, zahtijevamo da RiHub, koji predstavlja više od samog prostora, ostane centar aktivnosti riječke lokalne zajednice. Nadamo se da ćete pronaći brzo i praktično rješenje za RiHub te da će gradske politike uvažiti europski i svjetski trend jačanja zajednice kroz kulturu i da ćete nas o tome redovito obavještavati, kažu u Tranzicijskoj inicijativi Rijeka.

Svoj potpis za ovu inicijativu možete dati na ovoj poveznici.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!